Strona 42 z 71 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

marcooos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    Może kiedyś jakiś przedsiębiorca zacznie budować takie obudowy?:-D
    Może to niedokładnie to o czym pisałeś ale...
    http://allegro.pl/item518328027_pokr...rat_matin.html
    i jeszcze
    http://allegro.pl/item518328016_pokr...arat_tele.html

PS
    Wszyscy wyśmiewają body 1000D że niby "trabant" czy coś - a mnie rączki nie marzną od metalowej obudowy
    Ostatnio edytowane przez marcooos ; 06-01-2009 o 11:55

Domyślnie

no ja dzis dopiero sprawdze jak 40d radzi sobie przy naprawde niskich temperaturach. narazie schłodzilem go do -6 tak przez poltorej godzinki a dzis mam u siebie -16 i szykuje sie do plenerku (szron na drzewach i takie tam) zobaczymy po powrocie czy podoła..

Domyślnie

Brawo "marcooos"! To jest jakieś wyjście. Może nie doskonałe ale zapewniające jaki czas pracę na mrozie. To o czym pisałem wcześniej może zdało by egzamin przy samochodzie (zasilanie ogrzewania) bo w innej sytuacji trudno sobie wyobrazić baterię, która by to mogła zasilać przez kilka godzin. Można też uszyć podobny pokrowiec z dużo bardziej "mrozochronnego" materiału (np. pikowany z puchem gęsim) i ściągaczami na solidnej gumie aby dokładnie zaciskał się do ręki. Myślę, że taka "konstrukcja" amatorska zda egzamin na - 20 st. przez jakąś godzinę a to już dużo.

Zablokowany
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

to reasumujac,

plecak, worek, i najlepiej aparat zamiast do baru to w aucie zostawic w worku i plecaku? i tak samo potem w domu?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Preskaler Zobacz posta
    Podczas mrozu powietrze jest ZAWSZE suchsze. Nie ma możliwości aby wilgoć utrzymywała się w nim na takim poziomie jak w cieple. Po prostu zamarza i osiada w postaci szadzi na wszelkich przedmiotach. Szkodliwe dla sprzętu jest przebywanie na mrozie w czasie obniżania się temperatury powietrza bo tak już jest w fizyce, że im temperatura jest niższa tym mniej wilgoci znajduje się w powietrzu.
    To jest prawda, pozostała część postu już raczej nie, głównie dlatego, że wilgotności bezwzględnej nie mierzy się w procentach, gdyż - jak sama nazwa wskazuje - jest bezwzględna.

Ja zwykle noszę na mrozie aparat pod kurtką i wyciągam go tylko na chwilkę aby pstryknąć zdjęcie. W ten sposób nie "chwyta" on szybko ujemnej temperatury.
    Odradzam. Pstrykniesz 3 zdjęcia w serii i aparat zdąży się lekko ochłodzić, wsadzisz go pod kurtkę, gdzie wilgotność jest zazwyczaj bardzo wysoka i skończy się to właśnie zaparowaniem.

Jeśli chodzi o przydatność takich pokrowców, to chyba się ogranicza do ogrzewania paluchów.

Dodam, że dziś fociłem na -20, wkładałem aparat luzem do nagrzanego, itd. i nic się nie stało. W domu potem też nad nim nie medytowałem.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Golinski ; 07-01-2009 o 02:52
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony

Domyślnie

to już moja czwarta zima z cyfrówką i jest ok. nigdy nie zastanawiałem sie nawet że może coś się stać z aparatem przy niskich temperaturach. bateria szybciej słabnie, to oczywiste. co do aparatu to często wchodząc z zimnego do ciepłego wycieram ekran i przeglądam zdjęcia. najpierw jakieś nielustrzanki, póżniej 30d teraz 40d.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    To jest prawda, pozostała część postu już raczej nie, głównie dlatego, że wilgotności bezwzględnej nie mierzy się w procentach, gdyż - jak sama nazwa wskazuje - jest bezwzględna.
    Oczywiście masz rację co do jednostek. Po prostu zagalopowałem się a może to już skleroza? Nie ma to jednak znaczenia w tym rozumowaniu bo zadań nie rozwiązujemy i nie musimy zwracać uwagi na jednostki. Czy to będą gramy, Niutony, cm3, cale3 czy jeszcze jakieś inne to nie ma to wpływu na poprawność rozumowania. Jak by się uprzeć to też mogą być procenty (stosunek masy wody do masy powietrza - wilgotność właściwa?). Nie można więc pisać, że błędnie podane jednostki decydują o "raczej fałszywości" całego wywodu.
    Co do drugiego problemu - trzymania aparatu pod kurtką - to od wielu dziesiątków lat tak robię i NIGDY nie miałem kłopotów z wilgocią. Jeśli czas trzymania aparatu pod kurtką jest odpowiednio długi (np. kilkanaście minut) a czas robienia zdjęć krótki (do 1 minuty) to nawet największe mrozy nie zaszkodzą bo te kilka stopni ochłodzenia nie zdąży wywołać rosy przy ponownym schowaniu aparatu (gdzie znow sie podgrzewa). Trudno też sobie wyobrazić taką praktykę z dużym "tele" pod kurtką.:wink:
    Trzecia sprawa - osłona termoizolacyjna aparatu. Nie można stawiać sprawy w ten sposób, że paluszki nie zmarzną a aparat się ochłodzi. Po prostu, wewnątrz osłony będzie wyższa temperatura niż na zewnątrz i dlatego jest to POŻYTECZNE rozwiazanie. Ja tak uwazam!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zgadzam się, że rozumowanie było poprawne, zresztą było praktycznie całe zawarte w pierwszych zdaniach tamtego posta.

Ja nie wkładam aparatu po kurtkę (niestety, nie od dziesiątków lat...) i też NIGDY nie miałem kłopotów z wilgocią Tzn. trochę miałem, jak deszcz padał. Musiałem obiektyw wycierać

Nie rozumiem jednak, dlaczego wyższa temperatura aparatu będzie pożyteczna. Jeśli chodzi o szumy to będzie szkodliwa. Jeśli chodzi o baterie - pożyteczna. Takie rozwiązanie jest w moim odczuciu wysoce niewygodne i mało przydatne. Lepiej mieć porządne rękawiczki i ew. chować baterię do kieszeni, jeśli jest słaba.

PS. Wczorajszy mróz aparat przeżył i żeby nie było tak czysto teoretycznie,, to dam link do zdjęć http://tomaszg.pl/foto/09zima
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    A to dziwna sprawa - wszelkie prawidła wskazują, że powinno być dokładnie odwrotnie. W "poważnych" zastosowaniach nawet specjalnie chłodzi się elementy światłoczułe.
    Też sie na tym zastanawiałem, bo wydawało mi sie do dziwne. Miałem jakiś dziwny kolorowy szum na fotkach.
    Po wielu kolejnych minutach zauważyłem, ze mam to też na fotkach które robiłem wewnątrz przy temp. pokojowej....

W rezultacie okazało się, że miałem będnie skonfigurowanego Faststoona i robił mi takie psikusy przy powiększeniach. W LR wszystko wyglądało już normalnie

Weekend więc obrodził fajniutkimi fotkami pomimo mrozów!
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

no 40d sobie lepiej radzi z minus 16 niz ja. on by nadal pstrykal, moje rece juz nie..
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 42 z 71 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów