Strona 35 z 71 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Domyślnie

A ja mam takie pytanie, czy macie jakies sposoby na akumulatory w zimie? Moje maja juz 2 lata i ostatnio przy okolo zerowej temperaturze aku wytrzymywal 20 minut, co niezbyt mnie ucieszylo... Czy przy wyjsciu na mroz trzymac baterie normalnie w plecaku, czy moze lepiej pod kurtka, np. w bluzie (blizej ciala)? A moze macie jakies ogrzewacze?

A jak juz pisze, to i opisze swoje doswiadczenia z cyfrowka na mrozie. W lutym bylem w Szwecji, najbardziej hardkorowa temperatura to bodajze -22 stopnie byly. Po wyjsciu z samochodu aparat ok. godziny byl w plecaku, pozniej godzina focenia, nastepnie plecak ok. 40 minut i do samochodu (a wiec wyraznie do wyzszej temperatury). Nic nie pokojacego sie nie dzialo, sprzet ten co w opisie. Acha, jeszcze jedno. Sytuacja, ktora opisuje dziala sie na rajdzie samochodowym, wiec co minute, na lcd pojawial sie snieg, opadajacy po przejezdzie samochodu. Aby zobaczyc co tam za gnioty wyszly, przecieralem ten snieg. Po pewnym czasie zobaczylem, ze na lcd pojawil sie lod. Na szczescie wyswietlacz nie zostal uszkodzony (mam na nim folie).
    Canon Eos 7D || Canon 70-200 F/2.8 IS L || Canon 24-70 F/2.8 USM L || Canon Speedlite 580EX || Canon Extender EF 2x || Sandisk CF Extreme 4GB x2 || Filtr polaryzacyjny Hoya HMC Super 77mm || Filtr Canon Protect 77mm UV x2 || Aku LP-E6 x2 || Lowepro Mini Trekker AW

Domyślnie

Fotografujac w zimie najlepiej mieć 2 akumulatory. Oczywiście jeden w aparacie a drugi zapasowy blisko ciała np w sakiewce na szyi, przy ciele. Lub przykleić go do termosu z gorącym płynem o ile mamy termos. Takie przechowywanie zapewni nam trwałość zapasu. Gdy wyładuje nam sie bateria której uzywaliśmy zamieniamy ją z baterią z sakiewki. Gdy wyładuje nam się ponownie akku, powtarzamy czynność.

Ciepło "przywraca" energie w bateriach. A rozładowują nie z wyczerpania a z niekorzystnego działania zimna na chemie zawartą w bateriach.

Po fotografowaniu na zewnątrz w mrozie gdy wejdziemy do domu należy jak najszybciej rozmontować aparat - wyjąć kartę pamięci, akumulator, odkręcić obiektyw, filtr z obiektywu, ewenualnie odkręcić grip. Taki zestaw umieścić w suchym miejscu o temperaturze pokojowej (broń boże nie przy kaloryferze!)
    Im więcej odsłoniętej przestrzeni którą można "wysuszyć" tym szybciej sprzęt nam 'dojdzie do siebie".

Na mrozie zazwyczaj ekrany lcd zaczynają wolniej działać. Obraz Ale tym nie należy sie przejmować.
    Ostatnio edytowane przez A-la-N ; 06-01-2008 o 04:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja po przyjściu z zimna po prostu nie wyciągam aparatu z torby.
    Leży i powolutku dochodzi do siebie.

Nie rozumiem też patentów na ogrzewanie obiektywu robiąc zdjęcia na ostrym mrozie (kiedyś coś takiego tu było).
    Wyjmuję - stawiam na statywie i po kilkunastu minutach nie ma problemów z parowaniem (no chyba, że będę jakoś specjalnie chuchał w stronę aparatu ).

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N Zobacz posta
    ... Po fotografowaniu na zewnątrz w mrozie gdy wejdziemy do domu należy jak najszybciej rozmontować aparat - wyjąć kartę pamięci, akumulator, odkręcić obiektyw, filtr z obiektywu, ewenualnie odkręcić grip. Taki zestaw umieścić w suchym miejscu o temperaturze pokojowej (broń boże nie przy kaloryferze!)
    Im więcej odsłoniętej przestrzeni którą można "wysuszyć" tym szybciej sprzęt nam 'dojdzie do siebie"...
    Taaak, wpuszczajac cieple, bardziej wilgotne powietrze z pomieszczenia do wnetrza aparatu gdzie natychmiast wilgoc sie wykropli na zimnych elementach!!!

Bez zadnego kombinowania zostawic aparat w torbie czy plecaku az osiagnie temperature zblizona do temperatury otoczenia. I tyle.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez A-la-N Zobacz posta
    Po fotografowaniu na zewnątrz w mrozie gdy wejdziemy do domu należy jak najszybciej rozmontować aparat - wyjąć kartę pamięci, akumulator, odkręcić obiektyw, filtr z obiektywu, ewenualnie odkręcić grip. Taki zestaw umieścić w suchym miejscu o temperaturze pokojowej (broń boże nie przy kaloryferze!)
    Im więcej odsłoniętej przestrzeni którą można "wysuszyć" tym szybciej sprzęt nam 'dojdzie do siebie".
    Wiesz że totalne głupoty wypisujesz ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    A ja po przyjściu z zimna po prostu nie wyciągam aparatu z torby.
    Leży i powolutku dochodzi do siebie.
    Amen. :-)
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeszcze dodam do "przedpiśców" że jak mi się spieszy ze zdjęciami to kartę wyjmuję jeszcze na dworze i do kieszeni, a sprzęt w plecaku grzeje się w domu przez parę godzin - a z kartu po parunastu minutach czy półgodzinie zgrywam i tyle..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Jeszcze dodam do "przedpiśców" że jak mi się spieszy ze zdjęciami to kartę wyjmuję jeszcze na dworze i do kieszeni, a sprzęt w plecaku grzeje się w domu przez parę godzin - a z kartu po parunastu minutach czy półgodzinie zgrywam i tyle..
    Dokładnie tak samo robię - kartę w plastikowe pudełeczko....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy okazji tematu - wie ktoś może, gdzie w PL można dostać jakiś odpowiednik amerykańskich torebek ZipLoc (worki foliowe zamykane na suwak)? Najlepiej w rozmiarze L lub XL.
    Na mój gust zapakowanie całej torby w taki worek + ewentualnie dorzucenie paru żelek silikonowych przed wejściem do ciepłego pomieszczenia powinno definitywnie załatwić problem kondensacji.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Przy okazji tematu - wie ktoś może, gdzie w PL można dostać jakiś odpowiednik amerykańskich torebek ZipLoc (worki foliowe zamykane na suwak)? Najlepiej w rozmiarze L lub XL.
    Na mój gust zapakowanie całej torby w taki worek + ewentualnie dorzucenie paru żelek silikonowych przed wejściem do ciepłego pomieszczenia powinno definitywnie załatwić problem kondensacji.
    Ale w zupełności wystarczy sama torba.
    Mam w środku dwie torebki z pochłaniaczami, choć pewnie są już nieskuteczne bo mają po kilka lat
    Nic strasznego w każdym razie się nie dzieje.

Strona 35 z 71 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów