Jeszcze dodam do "przedpiśców" że jak mi się spieszy ze zdjęciami to kartę wyjmuję jeszcze na dworze i do kieszeni, a sprzęt w plecaku grzeje się w domu przez parę godzin - a z kartu po parunastu minutach czy półgodzinie zgrywam i tyle..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Przy okazji tematu - wie ktoś może, gdzie w PL można dostać jakiś odpowiednik amerykańskich torebek ZipLoc (worki foliowe zamykane na suwak)? Najlepiej w rozmiarze L lub XL.
Na mój gust zapakowanie całej torby w taki worek + ewentualnie dorzucenie paru żelek silikonowych przed wejściem do ciepłego pomieszczenia powinno definitywnie załatwić problem kondensacji.
Body, stałki, zoomik
ja po przyjściu do domu (sień korytarz)
wkładam aparat do plastikowej reklamówki
starając się wypuścić z niej powietrze tak, aby przylegała do aparatu
ciepłe powietrze nie styka się bezpośrednio z aparatem
W ten sposób szybciej aparat nagrzewa się
nie wiem jak z cyfrówkami bo mam od nie dawna lustrzanke cyfrową bo przedtem był analog i kompakt cyfrowy. ale nie o to idzie jak miałem analoga eos33 nigdy się zbytnia nie przejmowałem czasem nawet wycierałem go jak musiałem szybko foty zrobić i ok teraz w sumie jak przychodze do domu to odkładam torbe i już nie ma co sie cackać choć jak czytam ten wątek to czasem mam wątpliwości
W folii może się nagrzewać dowolnie szybko. Oczywiście przy założeniu, że folia jest szczelna i nie przepuści ciepłego (bardziej wilgotnego) powietrza do środka. Ewentualna kondensacja będzie mieć wówczas miejsce na zewnątrz worka.
Stąd też się wzięło moje pytanie o dostępność Ziploców w Polsce/Europie. Niestety, wszystkie sklepy online, które znalazłem (w US) nie pozwalają na international shippingA może ktoś ze Stanów mógł podesłać parę komplecików?
Body, stałki, zoomik