Strona 28 z 71 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

To prawda, kondensacja to problem. Dla mnie szczegolnie dotkliwy bo mieszkam w wyjatkowo wilgotnym klimacie. Zima jest doskonale sucho i zimno, ale lato to monsuny temperatura 35 i wiecej i wilgotnosc 80% i wiecej. Ale radzę sobie z tym tak jak pisalem w tym watku. A jak zalozylem google to dojrzalem w Polsce cos takiego na temat pochlaniaczy wilgoci.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

zrodlo: http://www.digitaljournalist.org/iss.../westfall.html

"I have the Canon EOS-1Ds Mark II. I have a job to shoot oil rigs in Calgary ... cold weather. Does anyone have any experience using digital SLRs in freezing and near 0 degrees?

[...]

As noted in the instruction books, the limit for guaranteed low temperature operation with any EOS digital camera is 0 degrees Celsius. However, a lot of people have been successful using our cameras in sub-freezing temperatures, as long as they observe the following precautions against condensation and poor battery performance. Here's some background info on cold weather operation:

SHUTTER LUBRICATION: Older cameras like the Canon F-1 had heavy-duty shutter mechanisms that required special modifications in lubrication for cold-weather use. Today's digital SLRs do not require any special lubrication, because their shutters use newer designs with high-performance, lightweight blades and smaller magnets. In terms of shutter performance, no special modifications are necessary for cold-weather use.

CONDENSATION: Even though EOS-1 class digital SLRs are well protected against moisture in the form of rain and snow, etc., they are vulnerable to severe internal damage from condensation, like all other digital cameras. That's the main reason why we recommend placing cameras, including but not limited to EOS Digital SLRs, in airtight plastic bags before bringing them from a cold environment to a significantly warmer one. This allows the condensation to form on the bag, thus protecting the equipment as much as possible.

BATTERY PERFORMANCE: Battery performance drops off as the temperature falls below freezing. Nickel metal hydride and lithium-ion battery packs are better than alkaline batteries in this situation, but even the lithium-ions will eventually stop working once they've chilled long enough. By now, at least one 3rd-party developer (Digital Camera Battery) has produced an external battery that can connect to the EOS-1 class digital SLRs through the supplied DC Coupler, but I don't expect Canon Inc. to either condone this or to make one of their own. In the meantime, the best strategy is to carry a few fully charged spare NP-E3 packs inside your coat, where they can be kept warm and exchanged for the cold batteries from time to time as necessary.

Memory cards are another potential weak link. Canon doesn't make its own, so it's best to check with the card manufacturers and other photographers to get a cold weather rating.

As with current film-based electronic cameras, items such as LCD data displays are the only means available to indicate camera settings such as shutter speeds, apertures, frame count, etc. Digital cameras add another type of LCD for use as a playback monitor. The information normally seen on these displays tends to disappear when temperatures drop below -20 degrees Celsius. LCDs usually start working again when the temperature goes above freezing, but that won't do you much good out in the cold.

Bottom line, it's certainly possible to use professional digital SLRs in freezing conditions, as long as they are handled correctly. The main issues are condensation and adequate battery power, but with a bit of advance planning these obstacles are not insurmountable.

However, there's not much that can be done with existing technology to ensure consistent digital camera performance in severely cold conditions for the reasons outlined above. You are welcome to try EOS digital SLRs in sub-freezing temps, but keep in mind that you're bound to run into some limitations eventually."

zrodlo: http://www.digitaljournalist.org/iss.../westfall.html

ewg

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Lubię czytać tego gościa... Mimo że to "insider" z jaskini lwa, to zawsze same konkrety, bez lania wody, ani (przesadnej) reklamy. Trochę jak Kubica ;-)

Domyślnie a może by tak coś ciepłego dla aparatu na mrozie?

Cytat Zamieszczone przez mani Zobacz posta
    Szanowni koledzy i koleżanki.
    Ja zastosowałem u siebie takie rozwiązanie i to niezależnie od lato czy zima - w torbie mam nawkładanych takich woreczków jakie to wsadzają np płyt głównych z granulatem chłonącym wilgoć. U mnie to się spisuje, przynajmniej w jakimś stopniu ściąga nadmiar wilgoci. Pewnie na wszystkie te bolączki nie pomoże, ale zawsze jest to jakieś rozwiązanie problemu.
    Parę lat temu na 2 godzinnej mroźnej wycieczce zastosowałem tzw. "ciepły kompres", czyli plastikowy pojemnik z gorącą wodą włożony do torby w "przedziale" obok aparatu. Pojemnik miał około 2 litrów pojemności i po powrocie z wycieczki dalej był minimalnie ciepły. Zdjęć zrobiłem ponad 100 i żadnych problemów z bateriami ani aparatem nie było - choć to był tylko poczciwy Nikon Coolpix 5700. Aparat wyjmowałem tylko na chwilę wykonywania zdjęć i zaraz potem chowałem go do torby obok "kompresu". Po przyjściu do domu nie stosowałem żadnych specjalnych zabiegów i wszystko dalej działało poprawnie.
    Może to nie jest jakieś specjalne odkrycie, ale nawet zmarznięte ręce można było chwilę ogrzać...
    Życzę udanych zimowych zdjęć... już teraz zaczyna dość mocno się ochładzać, więc może już niedługo...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kurcze, pomysł chyba kiepski. Właśnie wahania temperatury są najgorsze w tym zakresie. Ponadto powiększone ryzyko kondensacji w torbie...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Awatar arczi
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

hmmm... nie przebrnąłem przez całość tego wątku... i nie wiem czy już ktoś przytoczył ten link... ale myślę że warto go tutaj dać:

http://groups.google.com/group/pl.re...27f83cbb148b16

Pozdrawiam!
    EOS 350D + Canon EF 28-90 + Helios 44m-2 + Sandisk 1GB + statyw... i tyle na razie... :rolleyes: http://www.arczi79.netarteria.info

Bywalec Awatar senturion
    Miasto
    Leżajsk-Dębica: Podkarpackie

Domyślnie

przeczytałem wszystkie 28 stron i zdania sa podzielone i wiele sprzeczek wynika, ja gbym to wszystko "uśrednił" i wychodzac z aparatem na mróz dac mu czas do powolnego przystosowywania sie do nowej temperatury, nie narazac go na szoki termiczne, a wchodząc do ciepłego pomieszczenia pozwolic wczesniej aparatowi powoli ogrzewac sie w jakims chłodniejszym miejscu i tym samym dostosowac sie do nowej temp. To by było takie uniwersalen rozwiazanie. A do tego czy cyfrówki dobrze zniosa fotografowanie na mrozie czy nie to juz chyba zalezy od konkretnego egzemplarza.
    pozdrawiam
    REBEL+KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

A jak na to wsztstko wpłaywa zmiana obiektywu na mrozie ?? Zwiększa czy zmniejsza ryzyko uszkodzenia sprzetu i o ile ??

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    A jak na to wsztstko wpłaywa zmiana obiektywu na mrozie ?? Zwiększa czy zmniejsza ryzyko uszkodzenia sprzetu i o ile ??
    Na pewno nie zwiększa. Zimne powietrze na zewnątrz jest bezwzględnie znacznie mniej wilgotne.

W ogóle według mnie każdy może sobie wyrobić własne zdanie na temat mrozu i temperatur przypomniawszy sobie z fizyki o co chodzi z tą całą wilgotnością względną, punktem rosy itp.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Myślę, że zmaina szkła na mrozie może źle wpływać na trwałość migawki. Niska temperatura może powodować kruchość materiału z którego jest wykonana migawka, a ona przecież szybko zmienia swoje położenie i mogą pojawić się mikro pęknięcia.

Strona 28 z 71 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów