Strona 27 z 71 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 703

Wątek: Cyfrówki i mróz

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Fajnie sie czyta o -20°C mrozie gdy siedzi sie w biurze, w ktorym jest blisko 30°C

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis
    Wniosek jest taki, że kondensacji pary w aparacie nie ma się co bac, bo większośc wody i tak gromadzi się w okolicach lustra itp. Wątpie, żeby elektronika była narażona na "zmoknięcie", chociaż przyznaje, że mogę się mylic :P
    Niestety jest się czego bać. Kondensacja na samej elektronice nie stanowi takiego problemu, bo kondensuje się czysta H2O, która nie przewodzi prądu ani nie powoduje korozii. Większy problem to kondensacja na ruchomych, delikatnych częściach mechanicznych. Jeżeli np. woda skondensuje się na listkach migawki i je sklei - migawka może się połamać w momencie użycia. Podobnie listki przesłony.
    Piszę oczywiście z punktu widzenia teorii. Nigdy nie doprowadziłem aparatu do takiego stanu. :smile:

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

ee sory jest +30 na dworze:P

Jelly_tom
    Guest

Domyślnie

a propos mrozu - przy minus 12 zamarzała mi cyfra Canon A75 - wiem że to nie jest powazna maszyna ale obraz na wyświetlaczu nie był płynny i potrafił podczas zapisu utrzymywać się przez ładnych kilka sekund - być może procesor nie nadążał.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jelly_tom
    a propos mrozu - przy minus 12 zamarzała mi cyfra Canon A75 - wiem że to nie jest powazna maszyna ale obraz na wyświetlaczu nie był płynny i potrafił podczas zapisu utrzymywać się przez ładnych kilka sekund - być może procesor nie nadążał.
    A moze Liquid Crystal Display (czyli LCD) zamarzal? .

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Niestety jest się czego bać. Kondensacja na samej elektronice nie stanowi takiego problemu, bo kondensuje się czysta H2O, która nie przewodzi prądu ani nie powoduje korozii. Większy problem to kondensacja na ruchomych, delikatnych częściach mechanicznych. Jeżeli np. woda skondensuje się na listkach migawki i je sklei - migawka może się połamać w momencie użycia. Podobnie listki przesłony.
    Piszę oczywiście z punktu widzenia teorii. Nigdy nie doprowadziłem aparatu do takiego stanu. :smile:
    No wiec przestrogi typu nie uzywac bo bedzie spiecie i sie cala elektronika spali sa ostro przesadzone?? Narazie jedyne przykrosci jakie mnie spotakly w zwiazku z mrozem to przymarzniecie spustu migawki z Zenita TTL do mojego palca
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Skoro ten wątek dotrwał do lata to też coś od siebie dopisze, tak na ochłodę
    Robiłem zdjęcia swoim 300D przy temperaturze -24 i nie działo się z nim nic nienormalnego, poza szybszym rozładowaniem akumulatora (po ogrzaniu w temperaturze pokojowej odżył i jeszcze trochę podziałał). Autofocus w KIT-owym 18-55 też pracował najzupełniej normalnie. Matrycy i migawce nic się od tego eksperymentu nie stało.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Kondensacja na samej elektronice nie stanowi takiego problemu, bo kondensuje się czysta H2O, która nie przewodzi prądu ani nie powoduje korozii.
    Niestety nie jest to do końca prawda. H2O kondensuje czyste, ale natychmiast rozpuszczają się w niej CO2, tlenki siarki, zanieczyszczenia jonowe obecne na płytce drukowanej oraz inne syfy powodujące korozję PCB. Także tak różowo nie jest.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Niestety nie jest to do końca prawda. H2O kondensuje czyste, ale natychmiast rozpuszczają się w niej CO2, tlenki siarki, zanieczyszczenia jonowe obecne na płytce drukowanej oraz inne syfy powodujące korozję PCB. Także tak różowo nie jest.
    Racja, chociaż samo PCP jest chyba polakierowane (solder mask) i powinno by dobrze wymyte w czasie produkcji.
    Tak czy inaczej trzeba bezwzględnie unikać możliwości kondensacji.

mani
    Guest

Domyślnie

Szanowni koledzy i koleżanki.
    Ja zastosowałem u siebie takie rozwiązanie i to niezależnie od lato czy zima - w torbie mam nawkładanych takich woreczków jakie to wsadzają np płyt głównych z granulatem chłonącym wilgoć. U mnie to się spisuje, przynajmniej w jakimś stopniu ściąga nadmiar wilgoci. Pewnie na wszystkie te bolączki nie pomoże, ale zawsze jest to jakieś rozwiązanie problemu.
    Ostatnio edytowane przez mani ; 23-08-2006 o 16:42

Strona 27 z 71 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów