Dokładnie tak - płynność pracy - chodzi o przyzwyczajenia - to może być problem przy przesiadce z Windows na Mac (w drugą stronę zresztą też).
Także zależność jest dość prosta - im bardziej jesteś biegły na jednym z systemów, tym trudniej będzie się przesiąść na drugi.

Działam na obu systemach od długiego czasu, wg mnie MacOS był do przodu jakieś 10 lat temu, teraz Windows go dogonił, a nawet przegonił, a Windows 11 to wręcz kopia MacOS (tzn. tak chyba chciałby Microsoft, bo usunął wszystkie lepsze dodatki z Win10), co też nie jest dobre.

Faktycznie jest też tak, że Macbooki z M1 i M2 wymiatają wydajnością - widać to i po czasie pracy na baterii, i np. po prędkości wczytywania RAW (CR2, CR3) - no sorry, widać, że Intel chyba trochę przysnął w swoim R&D.

Dodatkowo na MacOS polecam świetny - nawet w darmowej wersji - program do selekcji RAW - Narrative Select - działa pioruńsko szybko nawet skanując RAWy na karcie pamięci i nawet na starych Macbookach (z Intel):
https://narrative.so/select
No ale działa tylko pod MacOS.

Cytat Zamieszczone przez Streng Zobacz posta
Tak, masz rację, Twoje obawy są nieuzasadnione
Zazwyczaj sprawdzam to patrząc jak ktoś robi operacje kopiuj/wklej: jak klika PPM i wybiera z menu kopiuj, a potem tak samo wklej - to MacOS jest wymarzony dla tej osoby.
Jak ktoś w 0.1 microsekundy użyje zdefiniowanych przycisków w trzecim profilu na jakiejś mega-nietypowej myszce, która ma 10 przycisków i prawdopodobnie pod MacOS nie ma nawet sterowników, to tu jest problem - MacOS raczej odpada.

Heh, trochę żart, ale IMHO coś w tym jest.

Cytat Zamieszczone przez Streng Zobacz posta
Miałem te same obawy, ale zrobiłem ten krok jakieś dwa lata temu. Jestem mega zadowolony i absolutnie nie widzę drogi powrotu do Windowsa.
Żeby nie było to Windowsa i tak czasem używam, ale chodzi na Mac-u z M1 przez Parallels, jako wirtualna maszyna i jest używany tylko do FastStone-a i do jeszcze jednego narzędzia systemowego.
BTW wiesz, że Parallels - swoją drogą świetne oprogramowanie, korzystałem wiele lat - to jest program rosyjski?
W świetle ostatnich wydarzeń to tak średnio bym się czuł z tym teraz na dysku.

Na szczęście Microsoft zrobił na MacOS bardzo dobry zdalny pulpit, więc chociaż w ten sposób można to zastąpić. Działa dobrze (pomijając współpracę z klawiaturą, ale to wiadomo).