Strona 12 z 123 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 1222

Wątek: [fotosc] "PTAKI"

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc
    ... i musze powiedziec ze lubie centralnie miec ptaki .Jak mi wytlumaczysz dlaczego nie centralnie ,to zmienie to ale poki co to wiem ze na to nie ma regolki
    Teoretycznie nie ma przciwskazań ot po prostu w niektórych przypadkach warto obiekt rzucić opierając się np na zasadach złotego podziału (1/3,2/3), co polepsza odbiór kadru. Przynajmniej ja odbieram jako ciekawsze te Twoje zdjęcia gdzie, cieżar modela ląduje poza centrum kadru.
    Pozdrawiam
    Zigi
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi
    Teoretycznie nie ma przciwskazań ot po prostu w niektórych przypadkach warto obiekt rzucić opierając się np na zasadach złotego podziału (1/3,2/3), co polepsza odbiór kadru. Przynajmniej ja odbieram jako ciekawsze te Twoje zdjęcia gdzie, cieżar modela ląduje poza centrum kadru.
    Pozdrawiam
    Zigi
    znam ten podzial , ale czy nie ladnie wyglada jak on kest w centrom i tez zauwaz ze 1/3 na dole zawsze jest

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fajnie, widać wyraźną poprawę jakości (chociaż nr 5 i 9 a także nieco nr 11 dalej mają problemy z bokeh'em). Co to za miejsce, że ptaszki przy gnieździe oswajają się z toba po kilkunastu minutach bez maskowania
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

parki hi Zapraszam do mnie!!!!

Domyślnie

Wiekszosc zdjec bez ostrosci , a klika bez kompozycji jak pisał Zigi, uzywasz AF-a (wybacz to nonszalanckie stwierdzenie) bezmyslnie. nr 5 przykładowo...ostrosc jest na tyle tej czapli a nie na głowie. Pisałem Ci juz o tym. Kormoran to samo, głowa nieostra. Piszesz ze podchodzisz , ze ptaki sie nie boja...wiec mniemam ze masz duzo czasu na zdjecie, wiec sie postaraj

Pozdr
    rafał

P.S.
    A gniazda sobie odpusc, Tobie sie ktos do domu bez zaproszenia ładuje z butami ?

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

nie wchodze do gniazd ,tylko je obserwuje wtedy jest najlepszy czas na ptaki

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    fajnie, widać wyraźną poprawę jakości (chociaż nr 5 i 9 a także nieco nr 11 dalej mają problemy z bokeh'em). Co to za miejsce, że ptaszki przy gnieździe oswajają się z toba po kilkunastu minutach bez maskowania
    Coś mi się wydaję iż u kolegi mimo wszystko inne warunki panują. Tam pewnie w weekendy tłumy ludzi się przewalaja więc ptaki są pewnie przyzwyczajone troszkę bardziej do widoku człowieka niż u nas. Fotosc mam rację???
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No generalnie zdjęcia są takie, że każdego fotografującego ptaki w Polsce zazrdość musi ściskać. Podejście na takie odległości czapli czy kormoranów wymaga u nas zazwyczaj całodziennej eskapady i mnóstwa zabawy.

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

ptaki wroblowate sa wszedzie ,co do ptakow blotnistych jest roznie ,nie zawsze podejdziesz no i napewno nie kilka metrow ale mam miejsce gdzie z odleglosci 15 m ich siegam no i czasami znajdzie sie jeden taki ktory wcale nie zwraca uwagi na ludzi Ostatnio mialem jego w zasiegu 5 m .ta zwierzyna jest jednak bardziej oswojona niz w Polsce no i owiele wiecej chyba jest jej tu.Sarny czasami na ulice wyjda ,a i w sezonie zimowym niedzwiedzie tez na posesje wchodza Tak ze napewno tu jest latwiej to fotografowac ,ALE sa tu tez pewne bariery w fotografii ptakow ,poniewaz nie wszedzie mozna wejsc ,sa one strzezone przez specjalna straz,wejscie tam grozi kara pieniezna tak ze kazdy z tego rezygnyje a za to w Polsce mona chodzic praktycznie wszedzie

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc
    za to w Polsce mona chodzic praktycznie wszedzie
    oj nie, niestety, a może i na szczęście tak nie jest. Po pierwsze wszystkie większe ostoje ptaków sa objęte rezerwatami bądź mieszczą się na terenach parków narodowych, a cała masa stawów i żwirowni jest własnością prywatną i dodatkowo znajduje sie pod nadzorem ornitologów. Na stawach można dostać "w ryja" a z rozmowy ze strażnikami dowiedziałem się, że jeszcze niedawnmo nosili strzelby. Rozstawianie o 3 w nocy kryjówki mogło się skończyć naprawdę źle.

Strona 12 z 123 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów