300/4 IS ma chyba nieco starszy sysyem stabilizacji, który nie wykrywa podpięcia do statywu - i może to powodować problemy z jakością obrazu.
300/4 IS ma chyba nieco starszy sysyem stabilizacji, który nie wykrywa podpięcia do statywu - i może to powodować problemy z jakością obrazu.
I jeszcze jedno
ogladałem te zdjecia jeszcze raz dokładnie i widze pewna prawidłowosc, tam gdzie linia głowy mija sie z linia tułowia tzn punkt w którym TY masz ostrosc jest nieco oddalony od oka, nie miesci sie w głebi ostrosci, zawsze sa problemy z jakoscia zdjecia. Pytanie : czy TY przekadrowujesz zdjecie po złapaniu ostrosci w miejscu w którym ja chcesz miec, czy ustawiasz kadr naciskasz spust migawki i tam gdzie AF ostrzy tak zostaje ?
Pozdr
rafał gawełda
tam gdzie ostrzy tam zostaje , potem krapuje tak jak juz jest wygodnieZamieszczone przez Ptaku
??? a moze bys polecil mi kilka wskazowek???
tak myslalem, zacznij uzywac blokady ekspozycji na spuscie Twojej migawki, przytrzymanie jej do połowy powoduje utrzymanie ostrosci w miejscu jej ustawienia ( oczywiscie tryb one shot), potem przekadrowujesz zdjecia i naciskasz do konca, wyzwalajac migawke. Wtedy ostrosc pozostaje na tym punkcie ( najczesciej na głowie) na którym chcesz.Zamieszczone przez fotosc
Pozdr
rafal gawelda
Zamieszczone przez Ptaku
robie tak ale nie zawsze Jak wiem ze ptak bedzie dluzej w jednym miejscu to tak czasami robie , a jak jest jakis ruchliwy to wtedy nie ma czasu :-D
Apowiedz mi jak jest lepiej ze is czy bez? bo ja zawsze mialem jego wlaczony
mysle ze postepy robie w obrobce
a co Wy o tym myslicie?
Ales ty niecierpliwy - mimo wszystko większość nas a forum mieszka w Polsce i o 5 raczej na forum nie siedzi.
Ale do rzeczy. Poprawę widac wyraźną. Pod względem technicznym zaczyna być ok.
Kadry odrobinę zbyt centralne ale generalnie zdjęcia bardzo ciekawe. Te ptaszki wyglądają jakbyś był od nich na wyciagnięcie ręki. Robiłeś z zasiadek?
10 i 11 wyglądają jakby były dopalane lampą.
Pozdrawiam
Zigi
PS: Przy aparacie wpiętym w statyw IS należy wyłączyć - ponoć system głupieje jeśli nie ma drgań od trzymającej aparat ręki.
Ostatnio edytowane przez Zigi ; 07-06-2006 o 07:59
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
zdjecia byly robione okolo 4m sa one 30% kadrowane i musze powiedziec ze lubie centralnie miec ptaki .Jak mi wytlumaczysz dlaczego nie centralnie ,to zmienie to ale poki co to wiem ze na to nie ma regolkiCo do lampy to doswietlam je i to dosyc czesto ja uzywam wszystlo zalezy gdzie przebywam ,ale ona sluzy tylko jako doswietlenie Mam juz sporo fotek gdzie jedna strona jest ciemna i jestem z tego powodu zly poniewaz nie powtorze zdjecia i przez to uzywam lampy
zdjecie 10 i 11 to byly prostymi zdjeciami poniewaz on sobie gniazdo budowal wiec czesto tez siadal przy gniezdzie
Co do siatek maskujacych to nie uzywam tegoJestem na ciemno ubrany i to wszystko , siedze kilkanascie minut i on sie oswaja zemna no i w ten sposob powstaja fotki
pozdrawiam![]()