Strona 11 z 123 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1222

Wątek: [fotosc] "PTAKI"

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

300/4 IS ma chyba nieco starszy sysyem stabilizacji, który nie wykrywa podpięcia do statywu - i może to powodować problemy z jakością obrazu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

I jeszcze jedno
    ogladałem te zdjecia jeszcze raz dokładnie i widze pewna prawidłowosc, tam gdzie linia głowy mija sie z linia tułowia tzn punkt w którym TY masz ostrosc jest nieco oddalony od oka, nie miesci sie w głebi ostrosci, zawsze sa problemy z jakoscia zdjecia. Pytanie : czy TY przekadrowujesz zdjecie po złapaniu ostrosci w miejscu w którym ja chcesz miec, czy ustawiasz kadr naciskasz spust migawki i tam gdzie AF ostrzy tak zostaje ?

Pozdr
    rafał gawełda

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ptaku
    I jeszcze jedno
    ogladałem te zdjecia jeszcze raz dokładnie i widze pewna prawidłowosc, tam gdzie linia głowy mija sie z linia tułowia tzn punkt w którym TY masz ostrosc jest nieco oddalony od oka, nie miesci sie w głebi ostrosci, zawsze sa problemy z jakoscia zdjecia. Pytanie : czy TY przekadrowujesz zdjecie po złapaniu ostrosci w miejscu w którym ja chcesz miec, czy ustawiasz kadr naciskasz spust migawki i tam gdzie AF ostrzy tak zostaje ?

Pozdr
    rafał gawełda
    tam gdzie ostrzy tam zostaje , potem krapuje tak jak juz jest wygodnie
    ??? a moze bys polecil mi kilka wskazowek???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc
    tam gdzie ostrzy tam zostaje , potem krapuje tak jak juz jest wygodnie
    ??? a moze bys polecil mi kilka wskazowek???
    tak myslalem, zacznij uzywac blokady ekspozycji na spuscie Twojej migawki, przytrzymanie jej do połowy powoduje utrzymanie ostrosci w miejscu jej ustawienia ( oczywiscie tryb one shot), potem przekadrowujesz zdjecia i naciskasz do konca, wyzwalajac migawke. Wtedy ostrosc pozostaje na tym punkcie ( najczesciej na głowie) na którym chcesz.

Pozdr
    rafal gawelda

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ptaku
    tak myslalem, zacznij uzywac blokady ekspozycji na spuscie Twojej migawki, przytrzymanie jej do połowy powoduje utrzymanie ostrosci w miejscu jej ustawienia ( oczywiscie tryb one shot), potem przekadrowujesz zdjecia i naciskasz do konca, wyzwalajac migawke. Wtedy ostrosc pozostaje na tym punkcie ( najczesciej na głowie) na którym chcesz.

Pozdr
    rafal gawelda

robie tak ale nie zawsze Jak wiem ze ptak bedzie dluzej w jednym miejscu to tak czasami robie , a jak jest jakis ruchliwy to wtedy nie ma czasu :-D
    Apowiedz mi jak jest lepiej ze is czy bez? bo ja zawsze mialem jego wlaczony

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

nr1
    cormoran

nr2
    great blue heron

nr3

nr4

nr5

nr6
    woodpecker

nr7

nr8
    yellow warbler

nr9

nr10
    american robin

nr11

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

mysle ze postepy robie w obrobce
    a co Wy o tym myslicie?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Ales ty niecierpliwy - mimo wszystko większość nas a forum mieszka w Polsce i o 5 raczej na forum nie siedzi .
    Ale do rzeczy. Poprawę widac wyraźną. Pod względem technicznym zaczyna być ok.
    Kadry odrobinę zbyt centralne ale generalnie zdjęcia bardzo ciekawe. Te ptaszki wyglądają jakbyś był od nich na wyciagnięcie ręki. Robiłeś z zasiadek?
    10 i 11 wyglądają jakby były dopalane lampą.
    Pozdrawiam
    Zigi

PS: Przy aparacie wpiętym w statyw IS należy wyłączyć - ponoć system głupieje jeśli nie ma drgań od trzymającej aparat ręki.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 07-06-2006 o 07:59
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

zdjecia byly robione okolo 4m sa one 30% kadrowane i musze powiedziec ze lubie centralnie miec ptaki .Jak mi wytlumaczysz dlaczego nie centralnie ,to zmienie to ale poki co to wiem ze na to nie ma regolki Co do lampy to doswietlam je i to dosyc czesto ja uzywam wszystlo zalezy gdzie przebywam ,ale ona sluzy tylko jako doswietlenie Mam juz sporo fotek gdzie jedna strona jest ciemna i jestem z tego powodu zly poniewaz nie powtorze zdjecia i przez to uzywam lampy
    zdjecie 10 i 11 to byly prostymi zdjeciami poniewaz on sobie gniazdo budowal wiec czesto tez siadal przy gniezdzie
    Co do siatek maskujacych to nie uzywam tegoJestem na ciemno ubrany i to wszystko , siedze kilkanascie minut i on sie oswaja zemna no i w ten sposob powstaja fotki
    pozdrawiam

Strona 11 z 123 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów