Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Ostrość, a raczej jej brak. Obiektyw Canon

Widok wątkowy

Domyślnie Ostrość, a raczej jej brak. Obiektyw Canon

To mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się przywitać - Cześć!
    Mam spory problem. Posiadam obiektyw canon ef 50mm f/1.4 usm.
    Pewnego razu przez przypadek spadł mi on na podłogę, co prawda w takiej plastikowej osłonce, no ale huknęło. Sprawdzam, szkła całe no to dobra. Chwile potem gdy chciałem go użyć, okazało się, że ostrość w ogóle się nie zmienia, jest jakby "stała" - to znaczy kręcę tym..pierścieniem ale nic się nie wysuwa, w tym okienku pokazującym ilość m o ile dobrze pamiętam nic sie, nie zmienia. Przekręcałem i w jedną i w drugą stronę - nic, można kręcić do woli całe kółka. Wygląda to tak jakby coś w środku wypadło, nie wiem jakiś pierścień ostrości czy ki czort? Nie znam się na tym kompletnie. Sprawa wygląda tak, nie chce go do serwisu oddawać, jeśli da rade to zrobić "domowym" sposobem. Czy ktoś już kiedyś rozbierał takie obiektywy? Czy jest gdzieś opisane jak można to naprawić? Szukałem trochę w necie ale nie mogę znaleźć
    Od razu zaznaczę - NIE INTERESUJE MNIE AF - jeśli będą takie pytania. Bawię się w fotografię astro, więc ostrzyć i tak muszę ręcznie. Używam tego tylko i wyłącznie do tego. Jeśli ktoś coś wie, spotkał się z czymś takim - błagam o pomoc! Za miesiąc mam wyjazd pod ciemne niebo, akurat aby taki jasny obiektyw ujarzmić - no ale cóż...
    Pozdrawiam!!
    Ostatnio edytowane przez Arturst ; 26-02-2020 o 00:49

Uprawnienia umieszczania postów