Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Fotografia Sportowa - jak ją udoskonalić?

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Fotografia Sportowa - jak ją udoskonalić?

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    (...)empiryczna regula 1/f - nie wyliczona teoria - wynika z uwarunkowan fizjologicznych czlowieka ( rozdzielczosc oka i ruch ciala - tego sie nie da wyliczyc jaki czlowiek ma byc teoretycznie), dotyczy warunku na rozmycie = 0,025 ( Leica ) do 0,03 ( inni ) mikrometra i formatu 24*36.
    (...)
    A co ja innego powiedziałem? Tyle tylko, że w dobie wysokorozdzielczych matryc apsc prawidło 1/ogniskowa nie sprawdza się - zwłaszcza, gdy się pixel-peepuje. Podałem też wyjaśnienie dlaczego kiedyś było akceptowalnie, a dziś nie - i to chyba z tym uzaadnieniem się nie zgadzasz?

to jest bardzo duza przesada o 10 razy
    (...)
    wspolczesne aparaty ff Maja wielkosc pixeli ok 5 mikrom. Rozmycie moze wynosic wielkosc dwoch pixeli , czyli 10 mikrom.
    oznacza to ze nalezy czas skrocic ok 2- 3 razy nie 20 -30 razy.
    (...)
    Jakbyś jeszcze raz przeczytał mój komentarz? Ja nigdzie nie napisałem, że czas naświetlania należy o tyle razy skracać - nawet zaznaczyłem, że poruszenie nie jest liniowo zależne od czasu naświetlania, więc być może nie o 2-3x, a o 1.5-2x(?). (10-20x) dotyczyło zwiększenia wymagań co do przesunięcia krążka rozproszenia od poruszenia, tak by ten efekt nie wpływał na postrzeganie ostrości.

(...)
    wspolczesne aparaty ff Maja wielkosc pixeli ok 5 mikrom.
    (...)
    Wątek dotyczy aparatu apsc, którego wielkość pixela to 3.7x3.7 μm, którą to wartość należy jeszcze podzielić przez cropfactor 1.6 - efektywnie c.a. □2.3 μm - plus ewentualne dalsze przycinanie kadru.
    Ostatnio edytowane przez swallow77 ; 10-03-2020 o 15:11

Uprawnienia umieszczania postów