Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Fotografia Sportowa - jak ją udoskonalić?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Fotografia Sportowa - jak ją udoskonalić?

No cóż, może nie rozumiem. Takie bylo moje doświadczenie; aparat nigdy nie był dla mnie ograniczeniem jakości zdjęcia - albo był to niewłaściwy obiektyw albo niewłaściwa technika - z jednym wyjątkiem: AF.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    No cóż, może nie rozumiem. Takie bylo moje doświadczenie; aparat nigdy nie był dla mnie ograniczeniem jakości zdjęcia - albo był to niewłaściwy obiektyw albo niewłaściwa technika - z jednym wyjątkiem: AF.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
    przed laty istnial poglad , calkowicie bledny , ale do dzisiaj pamietam porady samozwanczych fachowcow , czyli tych ktorzy nieco wczesniej nabyli aparat niz inni - " kupuj najlepsza mozliwa optyke i kazde Body ".

matryce jak obiektywy rowniez Maja swoje MTF. MTF obiektywu i MTF matrycy sie mnoza na obrazie.
    Jesli kupimy lepsza matryce ( co oznacza wyzsza rozdzielczosc , DR a takze MTF, nizszy szum ) , poprawiamy tym jednym ruchem jakosc obrazowania dla zdjec z calej posiadanej optyki - i to czesto radyklanie.

przechodzenie na jasna optyke , niekoniecznie prowadzi do oczekiwanego wyniku. Wskutek bledow otwarcia , czyli gorszej pracy zewnetrznych obszarow soczewek , Spada rozdzielczosci obrazowania na otwartej przyslonie. Wiekszosc jasnych obiektywow najnizsza rozdzielczosc osiaga wlasnie na pelnym potwarciu. Wiec trzeba sobie zdac sprawe z tego , ze wieksza jasnosc okupiona jest spadkiem jakosci obrazowania. Jesli nie ma wyraznych przeslanek , ze musimy stosowac pelne otwarcie , to zawsze jest lepiej przymknac.
    wspolczesne obiektywy , te ostatniej generacji poczawszy od sigm art osiagaja maximum najczesciej dla 4.0 , wybitne i rzadko na 2,8 .
    Starsze choc jeszcze stosowane Maja maksimum czesto przy 5,6- 8. Rozdzielczosci zawsze upuscic mozesz , jesli jest za niska - podniesc sie nie da. Na FF masz zapas ok 2 EV w zakresie szumow , a i wyzsze mtf matrycy , wiec tzw " plastycznosc" obrazu jest lepsza.
    Matryce FF Maja wyzsza detekcyjnosc , tzn w zlych warunkach oswietleniowych dostaniesz lepszy obraz niz z matrycy mniejszej - nie wnikajac glebiej w szczegoly jak to sie dzieje.

ach, pytajacemu doradzilbym pionowanie zdjec - wiele z nich sie " wali " - np bramka na prawa strone , ale takich zdjec jest wiecej.
    Zwrocic uwage na tlo i sprowadzic je do pionu.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

W dzisiejszych czasach łatwiej jest skompletować dobry sprzęt.
    Stare dobre aparaty potaniały. Obiektywy też. Jedyna wada to brak gwarancji.
    W przypadku aparatu poniżej - w razie awarii będzie to co najwyżej przycisk do papieru. Same szkła chyba jeszcze są serwisowane w razie czego.

Ja bym proponował taki "budżetowy" zestaw:
    canon 1d mark 2 - za około 600zł się zgarnie
    a do tego canon 200mm 2.8 II około 2000zł, ale taniej też można zgarnąć jak się pojawi. Ja swojego sprzedałem za 1500 więc taka by była jego realna cena.
    ewentualnie canon 135mm 2.0 około 2100zł. Jeszcze jaśniejszy do hali.
    albo tego canona 70-200 2.8 - też potaniały - za około 2500 się zgarnie.

I tu jakość zdjęć powinna dość dobrze wzrosnąć.
    Fakt że szkła to stałki - więc bliższych motywów nie cykniesz.
    Dalszych też za bardzo nie dokadrujesz bo matryca tego aparatu(1d mark 2) jest dość mała - więc małe zaplecze na dokadrowanie na kompie.
    Ale z tych fot które już zrobisz - będziesz zadowolony. A o to chyba chodzi.

Uprawnienia umieszczania postów