Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
a jakim szkłem robione? zerknę sobie u juzy jakie można foty robić takim zestawem, bo tu jest akwarelowa kaszana
To jest robione R7 z EF 100-400L II.

Trzeci przykład:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMR_7510-A_cr.jpg
Wyświetleń:	38
Rozmiar:	394,2 KB
ID:	19945

To zdjęcie jest ostre tak, jak trzeba, a chodzi głównie o takie przypadki, jak poniżej. Trzeba sobie wyświetlić pełne obrazy po kliknięciu na nie.

W obu przykładach są to trzy klatki po sobie w dwóch seriach bezpośrednio po sobie, a najlepsze są środkowe zdjęcia w obu zestawach.

Płaszczyzna ostrości buja się na FF lub BF w taki sposób, że oko teoretycznie jest w płaszczyźnie ostrości, ale praktycznie jest albo na przedniej, albo na tylnej granicy GO, i brakuje ostrości na boku tułowia kaczki. Jedna trzecia uzysku to na pewno nie jest 85%, o ile ja się znam na matematyce , a przeważnie jest gorzej, a nie lepiej.

Jeśli obiekt jest daleko, mały w kadrze, i na zajętym tle, lub mało kontrastowy, to R7 mógłby buty czyścić każdej z moich czterech lustrzanek, gdyby one w butach chodziły.

Nazwa:	2025-04-28_174755.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	4,31 MB
ID:	19946

Nazwa:	2025-04-28_174932.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	4,13 MB
ID:	19947

Krytycznie ostre zdjęcie, bez poprawiania ostrości "po mojemu", bo już się nie da, wygląda tak (100% wycinek):

Nazwa:	IMR_7504-A.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	1,82 MB
ID:	19948