Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
Moje zwykłe R nie ma IBIS.

Szkoda, że tu się nie da dać (jak na FB) "Trzymaj się". Jeśli dla Ciebie te różnice są niezauważalne, to nie mam słów...
Coraz częściej myślę, że Ty specjalnie nas podpuszczasz.
Pofotografuj trochę ptaki to zobaczysz, o co kaman, bo focąc samoloty pojęcia o tym najwidoczniej nie masz.

Właśnie wróciłem ze wspólnej wyprawy z WinSho i on w swoim zestawie SONY używa podstawowego, pierwszego, trybu IS bez względu na sytuację zdjęciową, i to działa wyśmienicie.

Ja robiąc na 7D II z eLką nie przełączałem z trybu 1 i generalnie było OK, a jak się- może z winy stabilizacji- jakieś zdjęcie skopało, to i tak nie brakowało ostrych, natomiast poważny ból doopy bym miał, gdybym zapomniał wrócić z trybu 2 do trybu 1, bo wtedy wszystkie statyczne ujęcia bym miał poruszone.

A stabilizację musiałem totalnie wyłączać w Tamronie chcąc fotografować ptaki w locie.

Na R7 z eLką też używam trybu 1 i generalnie jest dobrze przy panningu i fotografowaniu ptaków gwałtownie zmieniających kierunek, wysokość, i prędkość lotu, pod warunkiem, że ten złomowaty R7 złapie w ogóle ostrość