moja wiara w tamrona jest nikła - mam nieodparte wrażenie ze te szkła wypadają świetnie w artykułach influencerów natomiast rzeczywistość jest mniej różowa, jak jest w rzeczywistości nie wiem - miałem kiedyś dwa tamrony po zmianie na szkła systemowe odczułem sporą ulgę i do dzisiaj mnie nurtuje pytanie po cholerę tak długo zwlekałem ze zmianą (podobnie pytanie nurtuje mnie odnośnie korpusów canona - czemu nie kupiłem FF jak wymieniałem 350Dtylko kolejnego wspaniałego cropa)
ale oczywiście pewnie jako amator mylę się w obu aspektach obiektywy nie były mydlane, a matryce w korpusach apsc naszej ulubionej firmy były doskonałe tylko czemu jak kupiłem 10-22 zamiast szerokiego tamrona to gęba mi się śmiała od pierwszego zrobionego nim zdjęcia, no czemu.
w przypadku szkła 200-400 trzeba nosić dodatkowo 70-200 - to dwa spore szkła - przy 100-500 nosisz jedno szkło, ale oczywiście jasność 4 przy takim tele niewątpliwie jest imponująca można na ten przykład swobodnie telekonwerter założyć, no i tylko dwukrotny zoom ma szansę być lepszym szkłem niż zoom 5x - oczywiście potencjalnie jak będzie się okaże