Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
W przypadku R7 z jego funkcjami wykrywania obiektów stopień skomplikowania wyboru metody ostrzenia jest większy, niż w lustrzance.

U mnie pod spustem mam natychmiastowe ostrzenie z wykrywaniem obiektu i oka w całym kadrze, a tylnym wybierakiem mogę się przestawić na Spot AF (wtedy już wykrywanie nie działa), natomiast pod AF ON mam wykrywanie oka w całym kadrze, i przeważnie to działa najlepiej.

Rozdzielenie funkcji ostrzenia od wyzwalania migawki wymaga także wyodrębnienia funkcji wykrywania, bo dość często ono kompletnie zawodzi, a więc trzeba przypisać trzeci przycisk, np. "*", ale wtedy niewygodnie się trzyma aparat.
owszem jak się coś dynamicznie w kadrze zmienia lub są dwa obiety i trzeba pokazać który ma być wybrany to oba typy af się przydają - ale do tego wystrarczają jak pisałem dwa przyciski (stąd double back button focus) af-on i * na jednym wykrywanie oka na drugim punktowy af (gdzie kto lubi ja na af-on mam wykrywanie oka) - to powinno wystarczyć - dwa przyciski można się kciukiem bez problemów i jest to naturalne ja nie widzę żadnej niewygody w takim ustawieniu. w lustrzace wystarczał jeden przycisk w bezlustrze potrzebne są dwa przyciski.