Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Tydzień temu sprzedałem swojego 100-400 mk2, leżał w plecaku od Ostrawy 2023, a od 2021 był używany sporadycznie. Kupiony w III 2015 roku, więc służył mi 5 pełnych sezonów, a jeździłem sporo po pokazach. Szkła były czyste, obudowa bez rysek, po za osłoną i mocowaniem statywowym stan wizualny doskonały. Dbam o sprzęt, ale użytkuje go normalnie. Ten zoom to bardzo udany obiektyw.
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach
fakt, ver.1 tzw. pompka zaciągała kurz, ale i bardziej "syfiła" matrycę, pomagało umiejętne użycie odkurzacza
Potwierdzam, u mnie wygląda to identycznie. Szkło używane momentami bardzo intensywnie i jedyne ślady użytkowania są widoczne na osłonie przeciwsłonecznej (uchwyt statywowy użyty ledwie klika razy, więc również w stanie idealnym). Korpus i szkła obiektywu wyglądają jak prosto ze sklepu.
Zgadza się, ale bardzo fajnie używa się go jako pompki (ja 90% czasu właśnie tak go używałem). Mam nadzieję, że 100-500 sprawdzi się porównywalnie.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Ja w sumie przez kilka lat użytkowania 100-400 mk 1 nie zauważyłem tego problemu. Gorzej, że pod koniec do środka wpadły kawałki tego materiału, który był w tym pierścieniu zaciskowym, co w zasadzie uświadomił mi nabywca mojego szkła, ale jakoś udało mu się tego pozbyć.