https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
mocowanie arca jest zupełnie ok gdyby tylko wszyscy spełniali jakieś normy bo to chyba powinno mieć jakieś standardowe wymiary mam platformę z obśmiewaną śrubką - działa zawsze bo śrubką mozna dokręcić tak daleko jak trzeba, mam platformę z dźwignią no i niestety mam dwa lub trzy standardy mocowania arca - na klatce smallriga, na stopie leofoto i małe płytki fotopro (są bardzo małe dlatego je używam) - każde mocowanie arca (tzn. płytka) jest inne i trudno ustawić dźwignię tak aby mocowała jednakowo mocno stopę, klatkę czy małą płytkę fotopro i to jest jedyna wada standardu arca - brak standardu - za kiwające się płyki manfrotto dziękuję, już używałem i nie chciałbym się cofać a na koniec dodam że nawet manfrotto było zmuszone zaproponować płyki w "standardzie" arca do swoich głowic bo to standard znacznie popularniejszy niż jego własne rozwiązania, niestety wyszło jak zwykle tzn. był to "standard" arca pasujący tylko to głowic manfortto
Ostatnio edytowane przez mirror ; 11-12-2024 o 23:38
EOS 3, 5D, R5
Żeby zacisk się nie zużywał, musiałby być z kryptonitu czy czegoś takiego.
Też wolę śrubkę. Nawet w statywach przeszedłem swego czasu z zacisków na gwinty.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 12-12-2024 o 00:07
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Miałem stopkę Manfrotto i z ulgą jej podziękowałem. Arca Swiss moze ciut wolniejsze w użyciu ale dużo stabilniejsze.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Platformy z wajchą zamiast śruby produkuje wiele firm mp. RSS czy Leofoto, jest to rozwiązanie szybsze od śruby - byłoby to dobre rozwiązanie w przypadku używania tylko płytek szybkiego mocowania (można kupować takie same) niestety życie nie jest takie proste - l-brackety, klatki, półklatki, specjalne mocowania dostosowane no korpusu (np. poprawiają ergonomię bo producent robi korpusy dla dziecięcych dłoni lub poprawiające mocowanie płyki), wymienne stopki to teleobiektywów - jest tego sporo i każde może mieć trochę inny frez mocujący - oczywiście każde zawsze będzie działać ale nie wszystkie jednocześnie
EOS 3, 5D, R5
Jak tam ze szczelnośćią tego obiektywu ? To jest pompka, więc zastanawiam się czy zaciąga kurz.
W swietle nadchodzacych premier i plotek wstrzymalbym sie z kupowaniem tego szkla, chyba ze uzywkę za jakas bardzo dobra cene. To Lka, nie powinna kurzyc do srodka, a na pewno nie tak zeby byl wplyw na foty.