Cytat Zamieszczone przez 52UM Zobacz posta
Długo siedziałem w Canonie 40D, 5D, 5D2, 5d3, 5ds, 1DS3, 1dx. 1dx2 potem GFX, czyli pierwsze bezlustro. Jednak nie mogę ustawić tak aby pomiar matrycowy nie był powiązany z aktywnym punktem AF. Wkurza mnie to, szczególnie w lesie, nad rzeką, tam gdzie sa spore kontrasty. Wole sam ustawić korektę a nie ciagle zmieniać bo ustawiłem ostrość w cieniu bądź światłach. Może tego nie ogarniam. Ludzi pomóżcie. Robie foty ze statywu, nie dotykam spustu. Od tego jest pilot
Może za krótko siedziałeś w Canonie . Tego typu funkcja jest i niestety jest zarezerwowana tylko dla serii EOS-1 (odłącza punkt pomiaru od aktualnego punktu AF i ustawia zawsze centralny)
Nazywa się "Pomiar punktowy w punkcie AF"
Fragment instrukcji przykładowo od EOS-1D X mark III:
https://cam.start.canon/pl/C001/manu...#Custom_0030_1

W trybie pomiaru Pomiar punktowy można włączyć pomiar punktowy powiązany z punktem AF.

[ * ] Tylko centralny punkt AF

Pomiar punktowy jest zawsze wykonywany od środka wizjera, niezależnie od trybu wyboru pola AF i wybranego punktu AF.

[* ] W aktywnym punkcie AF

Pomiar punktowy jest powiązany z ręcznie wybranym punktem AF. Należy pamiętać, że pomiar punktowy jest wykonywany od środka wizjera, gdy trybem wyboru pola AF jest wybieranie automatyczne AF, strefowy AF lub wielkostrefowy AF.

W przypadku korzystania z zewnętrznej lampy błyskowej dostępna jest blokada ekspozycji lampy połączona z ręcznie wybranym punktem AF, a tej funkcji można też używać ze zmierzoną ręczną ekspozycją lampy