https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Witajcie, mam pytanie odnośnie kart i filmowania w formatach 8K, 4K 100 fps itd... na kartach sd nie da się filmować w tych formatach, na szybkich CF da się ale 128 giga zapełnia się błyskawicznie i są drogie.
Zastanawiam się nad zakupem rekordera ATOMOS NINJA V, pytanie czy na nim po podłączeniu będzie można bez problemu rejestrować we wszystkich formatach? Jest teraz w cenie 2 129 zł czy on ma pamięć wbudowaną czy trzeba dokupić dysk ssd, co sądzicie o tym rozwiązaniu?
Będzie można rejestrować w formatach takich, jakich zapis oferuje Ninja (max. 4k/60p z tego co pamiętam) ale nie więcej niż to co jest dostępne na wyjściu R5.
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 01-12-2023 o 00:58
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
używam ag512GB prawie rok (co się przekłada na dwa duże wyjazdy ale głównie zdjęcia), nagrywałem 4k we wszystkich wariantach na r5 - działa tyle mogę powiedzieć (producent i sieć twierdzi że 8k też działa) - po rejestracji na stronie producenta karta ma dłuższą gwarancję (jak kupowałem tak było) - kupiłem bo w sieci ma w sumie pozytywne komentarze, mam jeszcze 256 sandiska i chciałbym mieć dwa takie same sloty w R5znaczy dwa CFy
EOS 3, 5D, R5
Nie mam pomysłu (ani doświadczenia) ja zarządzać zawartością dwóch kart równocześnie. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
Ponieważ te karty są liche to raczej nie będę ich wyciągał i chcę zgrywać zdjęcia poprzez EOS Utility osobno z każdej karty. Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu. Można zgrywać selektywnie zaznaczając wybrane zdjęcia ale to już mnie przerasta. Chciałbym zgrywać i katalogować osobno obie karty z wykorzystaniem EOS Utility w trybie automatycznym (jeszcze nie zgrane) ale coś mi nie wychodzi. Ktoś ma pomysł?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Segreguj po zgraniu. W katalogu. Wybierasz opcje Sortuj i ułożą ci się pierw zdjęcia a potem filmy (lub odwrotnie). Wtedy zakładasz podkatalog, zaznaczasz np wszystkie filmy (shift, pierwszy i ostatni plik) i przenosisz filmy do podkatalogu. Zostają same zdjęcia. I teraz pytanie. Masz pliki zdjęć z obu kart w tym samym katalogu? Przecież nie mogą tam być dwa pliki o tej samej nazwie. Pliki z jednej z kart mają z automatu dodawane coś na końcu nazwy? Zakłądam, że pliki maja to samo rozszerzenie. Bo jesli inne (jpg i RAW) to sprawa jest prosta, Segregujesz tak jak filmy.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...