Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Tak jak pisałem post wcześniej. Zastanów się jak działa AF w ML i dlaczego taki scenariusz nie jest możliwy.

p,paw

--- Kolejny post ---

No właśnie nie, bo:
    W momencie zmiany trybu na Tv tracę wszystkie ustawienia (bo R5 pamięta ustawienia dla każdego trybu oddzielnie)
    W związku z tym w C2 zapisze mi się kopia ustawień z Fv a nie z C1.
    Z punktu widzenia używalności M,Tv,Av,Fv nie różnią się niczym od C1,C2,C3 (z opcją autoupdate) z tym, że do tych pierwszych nie można zapisywać setów.

p,paw
    Czy Wam się w ogóle zechciało przeczytać podlinkowany artykuł? I nie wydaje Wam się, że pieprzycie kocopoły? W lustrzankach każdy obiektyw kalibruje się indywidualnie bez względu na to, gdzie jest błąd- czy w czujniku AF, czy w obiektywie- i to samo trzeba robić w bezlusterkowcach. Przecież Nikon nie wprowadził tej funkcji dla jaj- ona musi dawać rezultaty, aby była użyteczna. Mnie nie interesuje, gdzie jest błąd skutkujący tym, że obiektyw źle ostrzy na ML Canona- mnie interesuje to, że korpusy nie mają mikrokalibracji AF.

Kiedy testowałem R10 to błąd AF był dominujący i wuj mnie obchodzi, czy było to związane z posiadanymi przeze mnie egzemplarzami obiektywów. Korpus mikrokalibracji nie ma, więc nie mogłem sobie obiektywów dostroić. Ktoś inny ma inny egzemplarz takiego samego obiektywu, nie ma potrzeby dostrajania, i wyciąga fałszywy wniosek, że korpusy mikrokalibracji nie potrzebują, a fałsz tego wniosku opiera się właśnie na tym, że ukałd AF skałda się nie tylko z samego korpusu, ale także z obiektywu, i wymaga zsynchronizowanie jednego z drugim.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 17-08-2023 o 21:22
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów