Obecnie każdy bezlusterkowiec w dowolnym systemie ma dostępne rozwijane menu podręczne wraz z konfigurowalnymi przyciskami funkcyjnymi na obudowie. Zasadniczo wystarczy kilka minut, aby skonfigurować pod siebie każdy aparat wiedząc czego się szuka. Przykładowo w najbardziej znienawidzonym na C-B systemie całe menu podręczne mam pod jednym przyciskiem funkcyjnym FN a całą resztę w ostatniej zakładce MOJE MENU na dwóch ekranach - wystarczy jeden rzut oka i zmieniam potrzebne ustawienie, lub określony parametr. Uważam, że większość narzekających na nielogiczne menu puszki w jakimkolwiek systemie nigdy nie zadała sobie trudu ustawienia pod siebie menu podręcznego i przycisków funkcyjnych w danej puszce. Informacje podawane na tym forum, że ktoś przekopywał się łopatą 20 minut przez menu aparatu są dla mnie szczytem hipokryzji i nie łagodzą tego późniejsze heheszki, że to niby nie to miał na myśli. Oczywiście doskonale rozumiem Jacka i osoby prowadzące kursy foto podczas których okazuje się, że kursant aktywując niektóre funkcje zablokował równocześnie większość pozostałych wzajemnie się wykluczających i uniemożliwił tym samym używanie aparatu kolejnej osobie.