Strona 167 z 196 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 661 do 1 670 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Wychodzi mu, że jednak R5 (15 minuta) w kategorii autofocusa wypada delikatnie lepiej od A7rV, Nikon jako trzeci.
    Inny tester z kolei postawił AF z Sony i Nikona Z8 na równi a Canona R5 jako już odstający od tych dwóch.
    Co tester to opinia. Ja im średnio wierzę. Za mało używają sprzętów o których piszą, za każdym razem inne są warunki testów.
    Jared sie kompromituje mówiąc, że AI to sprawa sprzętu, a nie oprogramowania. W ogóle to wielu z testerów powiela określenia z reklam sprzętu.

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Nie wiem jak CI to wytłumaczyć. Przycisk w R5 jest niejako wtopiony w obudowę i palec płynnie prześlizguje się po spuście i obudowie która dodatkowo jest wyprofilowana pod kątem...
    Wiem o co ci chodzi. Poużywaj dłużej innego sprzętu i wtedy zobaczysz co jest istotne. Umówmy się, że firmy Nikon, Pentax, Olympus, Fujiufilm, Sony (spadkobierca Minolty) mają kilkudziesięcioletnie doświadczenie i jakoś nie widziały potrzeby by zrobić spust pod większym kątem. Zresztą u Canona też jest on nie zawsze tak samo pochylony. W R8 jest bardzo mocno, ale już w R50 jest bardziej płasko. Zobacz sobie na M50 - płasko.
    Właśnie sobie zdałem sprawę, że w Canonie przednie kółko sterujące jest za spustem. Co powoduje, że musisz je obsługiwać tym samym palcem. W Nikonie możesz pracować na trzy palce, przednie kółko można obsługiwać palcem środkowym.
    Wniosek - wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Po paru miesiącach użytkowania już sie o tym nie pamięta.
    Wiele większym wyzwaniem to było przestawienie się z lustrzanek na bezlustra.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-07-2023 o 13:21
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Serio przez 20 minut można szukać czegoś w menu aparatu? Jeśli tak to bardzo źle świadczy ale raczej o użytkowniku.
    Sugerował bym jednak jakąś minimalną choćby próbę użycia poczucia humoru.

Nie 20 minut tylko pewnie z pół - co nie zmiania faktu, że puszki Sony (generacja interfejsu z A7R4 - nowszych nie znam) pod względem interfejsu projektował, ktoś kto niby nie robił zdjęć. Konstrukcja tych menu i ogólnie UI jest anty-fotograficzna.

Ponoć w nowszych jest lepiej.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Skoro rożnym testerom wychodzą różnie te autofokusy to dla nas jako użytkowników można założyć ze to wyrównany ten sam poziom. Nikt z nas nie ma ani czasu ani możliwości na sprawdzanie kto ma racje bardziej. Zresztą powtarza się ze you cant go wrong czyli co się wybierze będzie ok gdyby teraz zaczynać od wyboru systemu. I to chyba jest najważniejsze co do mnie przemawia. Piszę o tym bo chciałem sobie zaktualizować wiedzę na temat konkurencji w puszkach w relacji do R5 skoro Candar ciagle coś tam pisze.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 26-07-2023 o 14:07
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Wychodzi mu, że jednak R5 (15 minuta) w kategorii autofocusa wypada delikatnie lepiej od A7rV, Nikon jako trzeci. Tzn przekaz z filmu jest taki, że autofokusy w każdym są bdb. Jednak mnie to cieszy bo AF to jedna z kategorii, na której mi zależy najbardziej. Z innego testu jakiś czas temu, wychodziło ze R5 wypada najlepiej jeśli chodzi o jakość obrazka (szum) czyli drugi najważniejszy dla mnie punkt. Aktualna cena to trzeci argument za R5. Osobiście nie widzę powodów do achów i ochów co do przejścia na jakiś inny system jak nam tu inputuje Kolega candar Co zaoszczędzę na R5 to mam dodatkowo piątkę więcej na szkło, którego nie potrzebuję bo akurat wsio mam. A za tą zaoszczędzoną piątkę to se mogę kupić używkę xpro3, albo jak mówiła moja Babcia, "przeputać" na coś innego, więc wolę tak sobie zrobić bo a7iii za piątkę to nawet nie biorę pod uwagę
    No taką ma opinie i to jako stary Nikoniarz.Samo stwierdzenie,ze mozna af R5ki porównywać z najnowszymi produktami wg mnie stawia R5 w korzystnym swietle. O detale bym sie juz nie spierał,bo przy tak wyrównanym poziomie w codzienności bedzie to trudne do oceny i chyba bez znaczenia juz. Ale w tym zestawieniu R5 jest najstarsza i najtańsza więc super. Chyba w ogóle korpusy Canona trzymaja poziom,choc nie tanie. Problem z kosztami i to szczególnie tej nowej optyki i o to głowne pretensje pasjonatów plus zamkniety póki co bagnet.

--- Kolejny post ---

Skoro rożnym testerom wychodzą różnie te autofokusy to dla nas jako użytkowników można założyć ze to wyrównany ten sam poziom. Nikt z nas nie ma ani czasu ani możliwości na sprawdzanie kto ma racje bardziej. Zresztą powtarza się ze you cant go wrong czyli co się wybierze będzie ok gdyby teraz zaczynać od wyboru systemu. I to chyba jest najważniejsze co do mnie przemawia. Piszę o tym bo chciałem sobie zaktualizować wiedzę na temat konkurencji w puszkach w relacji do R5 skoro Candar ciagle coś tam pisze.
    Candar często przegina to fakt.. ale hejt na Sony jest tez jakis dziwny. Szczerze mówiąc sam uważam,to podobne rzeczy do Canona w Sony dostane sporo taniej. Jak czytam jakieś niesamowitości obsługi korpusów Sony to dziś sie smieje z tego,szczególnie narzekanie na to jakby nie dało sie tym robić zdjęć ) i to w epoce smartfonów mam od jakiegos czasu A7III i na pewno nie jest tak zle jak straszą 'starzy' fotografowie na forach... a matryca pomimo paru lat na rynku wciąż trzyma wysoki poziom.

Miasto
    Warszawa

Mając dziś jakąś szklarnie, nie ważne czy Sony Canona tudzież Nikona, osobiście nie widzę specjalnie jakichś powodów do wędrówek między systemami. Ktoś coś wybrał kiedyś i Ok, dzisiaj poziom jest bardzo wyrównany. A czy szkłem będzie sigma z bagnetem EF F czy szkła natywne RF E czy Z róznice w obrazowaniu są pomijalne jeśli jesteśmy przy stałkach. A jak komuś pasują jakieś zoomy w którymś systemie to zamiast wylewać żale niech idzie w system gdzie jest ten zoom którego potrzebuje. Jednocześnie warto tez czasem nie zamykać się tylko na jeden system i wybierać pod siebie jeśli budżet pozwala. Często za mniej niż polowe ceny nowego body można kupić dobre używane puszki i szklarnie, do każdego systemu. Odbiorca nie zobaczy różnicy czy fota jest z nowego body czy sprzed 5 lat, naprawdę
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 26-07-2023 o 14:43
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

W pełni sie zgadzam, nawet iphone może zaskoczyc w odpowiednich rekach Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Tak czytam i to niesamowite, że Canonem D30 a później D60 i 10D robiłem zdjęcia, których jakość przy normalnym oglądaniu a nie przyglądaniu się pikselom jest znakomita.

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    .. Jak czytam jakieś niesamowitości obsługi korpusów Sony to dziś sie smieje z tego,szczególnie narzekanie na to jakby nie dało sie tym robić zdjęć )
    Chyba ta końcówka zdania nieco na wyrost, chyba nikt nie mówi, że się nie da robić zdjęć. Niby tak na potrzeby dyskusji, ale ty zażartujesz, przesadzisz, a kto inny sie wkurzy.
    Do wkurzenia ja dam przyczynek. Jako uczący na różnego rodzaju kursach muszę brać do ręki sprzęt od innych osób, które nie znają swoich własnych aparatów (kto czyta instrukcje?). Ciężko z tego robić nawet zarzut, przyszli się uczyć, nawet nie wiedzą o pewnych funkcjach jakie są w aparatach a już w ogóle jak do nich dotrzeć w menu. Problem w tym, że C N S mają inne oznaczenia, stosują inne nazewnictwo na te same funkcje, a o innej strukturze menu to nawet nie ma co mówić. W dodatku oczywiście to wszystko ewoluuje, modele tej samej marki z różnej półki i z różnych lat mają inne menu. Jasne, że jakiegokolwiek Nikona wezmę do reki to szybko sobie poradzę. Miałem ich kilka, kilka innych jest w szkole, a te co nie miałem to ta sama filozofia obsługi. Canon - w innej szkole (patronat Canona) tez mieliśmy kilka modeli, nie jeden. Lustrzanki. Na kursie jeden facet (zawodowy fotograf, na kurs przyszedł z żona, to ona ma sie uczyć, on nie ma na to siły oboje maja bezlustra C) przeszedł z lustrzanki i tez nie ogarnia wszystkiego. Ja też sie pomimo pracy na Canonach często sie motam. Natomiast znalezienie czegoś w Sony to dramat. Po kilku minutach i kilkukrotnym przeleceniu całego menu oddaje aparat właścicielowi mówiąc, by jednak wziął instrukcje, bo gdzieś to musi być. Taka sytuacja zdarzała sie kilkukrotnie. Dlaczego mogę wziąć do ręki Pentaxa i choć to mi się zdarza raz na 2 lata to tam wszystko co chcę to znajdę?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie

Ci co nie potrafią czegoś znaleźć w menu Sony są hmmm... dziwni. Mam dwa korpusy Sony i znajduje co tylko jest do znalezienia bez żadnego błądzenia. Może język warto zmienić na angielski bo polskie skróty to takie sobie.

Miasto
    Warszawa

Różne rzeczy się zdarzają. Mnie już kilka razy przychodziło pokazywać w lustrach, od canonów włącznie 6d w górę, że toto ma wykrywanie twarzy na LV i jak to ustawiać. Nie powiem Ci Jacku komu to ostatnio ustawiałem ale tylko powiem ze na Twoim plenerze, a przed ostatnio na 6dmk2, obie kobiety i to z dość dużym doświadczeniem fotograficznym. Zauważalnie Kobiety fotografki mniej wagi przykładają do tych wszystkich możliwości aparatów.

Z drugiej strony spotkałem się z gloryfikacją używania trybu manualnego lecz często od słowa do słowa i okazuje się iż niejeden taki osobnik nie ma pojęcia co ma jego aparat, stąd tryb manualny tylko ogarnął bo to wszędzie piszą że jest pro. W takim wypadku nie ciągnę rozmowy bo nie mam więcej pytań.

Od lat spotykam takie osoby, od lat nie spotkałem osoby która używa trybu preselekcji przysłony z trybem AutoISO przy parametrze czasu przejścia 2 razy ogniskowa, wspomagając się korektą EV na LV. Gdy mówię jak używam w takim wypadku aparatów, widzę zawsze u dyskutanta że zwoje mu się gotują, poważnie taki jest realny stan wiedzy.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 26-07-2023 o 17:42

Strona 167 z 196 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów