Ja odbieram to inaczej. Jako osoba stojąca w obliczu wielu opcji do wyboru, ale na pozycji wyczekującej, nie mam zamiaru się rzucać na cokolwiek, jak Reksio na szynkę, lecz zbieram informacje, co w którym systemie jest dostępne, i jak to może wpłynąć na moje przyszłe wybory.
Mam kumpla, który właśnie został urzeczony przez R5, a dotąd używał 1DX II, bo mu ten R5 śmiga ze starymi obiektywami typu EF 500 mm f/4,5 i EF 300 mm f/2,8 bez IS, ale to jest dla mnie bez znaczenia, bo dla siebie tego korpusu nie widzę, oraz drugiego, który przerobił wszystko w temacie Nikona z najwyższej półki, a obecnie jest w****iony, że mu starsze teleoobiektywy źle pracują na Z9. Trzeci kolega ma Sony A7 III plus FE 200-600 i może zgłosić parę krytycznych uwag co do tego zestawu, tak że wszędzie coś komuś pasuje, albo nie pasuje, i z tego wszystkiego należy wyciągać indywidualne wnioski.
Jeżeli zaś chodzi o Canona, to bardziej idzie nie tyle o jakieś mankamenty sprzętu, ile o jego wredną politykę, którą ostatnio zaostrzyli, więc informacje o tym, co oferuje konkurencja, i za jakie pieniądze, są jak najbardziej pożądane, a nie da się ukryć, że nawet wytrwali użytkownicy Canonów ostatnio nie są tą polityką zachwyceni, natomiast widać alergiczną reakcję, gdy zachwytów tych nie wyraża @candar, natomiast nie ma jej, gdy nie wyraża ich ktoś inny.