Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1965

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Nie od dziś wiadomo, że Canony a ostatnio i ajfony, kupuje się do robienia zdjęć, podczas gdy Sony i Nikony coby brandzlować się specką.
    tak poważniej - używam tej matrycy od dłuższego czasu i niestety mam podejście klasycznego szumofoba (bo szumofobem jestem) czyli per pixel , moje odczucia są następujące szumy jak na tak przeładowana matrycę wyglądają dobrze - brak szumu chrominancji (czyli kolorowej sraczki) charakterystycznej dla cropowych matryc i niewielki szum luminacji który jednak ma pewne tendencje do układania się we wzorek (szumofob widzi takie rzeczy) ale te tendencje są mocno mniejsze niż w słynnych cropowych matrycach, ja usiłowałem porównać tą matrycę z matrycą 6D (mój poprzedni korpus który pod względem obrazka mi wystarczał) i uważam że nie jest gorzej nawet porównując per piksel (po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości jest lepiej, ale ja szumofob tak nie porównuję ) czyli jest dobrze, szum jest również związany z działaniem autofocusa - zdjęcia w nieostrościach mają większy szum - a ten korpus trafia zawsze , słynne wyciąganie cieni ma większe możliwości niż 6D (co nie jest jakimś wielkim wyczynem na tle konkurencji) i dla mnie jest więcej niż wystarczające.

jeśli się napaliłeś na zakup to po prostu przetestuj, u mnie na wsi mam sklep z wypożyczalnią, ponieważ często tam kupuję i mnie znają to po prostu zadeklarowałem że jestem na kupnie ale muszę przetestować obiektywy, zrobić rawy na długim czasie ekspozycji i wywołać w domu - dostałem do łapy korpus (z wypożyczalni ale na uśmiech) fociłem dwie lub trzy godziny i w kolejnym dniu po prostu kupiłem. jest to szalenie uniwersalny sprzęt, obiektywy EF działają lepiej niż na lustrzance, eye AF działa super, filmowanie to bajka, spore możliwości customizacji, wężyk poszedł w odstawkę bo aplikacja na smartofonie do sterowania w końcu działa - jestem nadal zachwycony.

z innych tematów kupiłem kartę angelbirda cfexpress 512GB (widzę że cena jeszcze spadła, już prawie dodają w promocji do kebaba) z pewnym niepokojem bo zawsze używałem sandiska (sandiska cfexpress też kupiłem na dzień dobry) jeśli ktoś potrzebuje dużej karty za stosunkowo niewiekie pieniądze np. do filmowania to u mnie jak na razie to działa i jestem zadowolony - szkoda tylko że aparat nie ma obu slotów w standardzie cfexpress.
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 05-07-2023 o 20:47
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów