pewnie kogoś pominąłem ale dzięki za odzew bo to prowokuje do jakiejś rozkminy moich wysublimowanychproblemów, długo mi zeszło ale znalazłem moment czasu i pochyliłem się jeszcze raz nad wężykiem, wyzwalaczem ir i aplikacją bo mój oryginalny (czyli nie kundel) węzyk za kupę kasy
z najbadziej idiotyczną wtyczką jaką widziałem (jedyna zaleta że we wszystkich moich korpusach ta wtyczka jest taka sama) chyba całkowicie wyszionął ducha, znaczy ta wtyczka (która jak kazdy widzi działać sensownie długo nie ma prawa) padła - a teraz podsumowanie
1. wężyk jak działa to działa poprawnie (w przypadku gdy af został odpięty od spustu i przypiety na af-on) tzn. nie wlącza af po naciśnięciu przycisku
2. wygrzebałem ira i kupiłem bateryjkę - ir remote działa tak samo jak wężyk (wbrew temu co pojawiło się w wątku) i nie włącza af po naciśnięciu przycisku (jak nie ma af na spuście) - więc działa tak jak powinien - brak programisty i analityka zaskutkował poprawnym działaniemir remota
3. aplikacja pozwala na wyświetlenie Af-buttona (obok przycisku spustu) nie wiem czy tak było zawsze bo były jakies aktualizacje aplikacji (jeśli komuś sie nie łączy po aktualizacji to należy usunąć telefon z połaczeń na aparacie i aparat z połączeń na telefonie, sparować ponownie i wszystko zacznie hulać jak burza) co powoduje że jak się naciśnie przycisk spustu to af nie jest wyzwalany (w końcu)
więc odszczekuję moje odszczekiwanie aplikacja może działać prawidłowo - równie prawidłowo jak wężyk czy ir
teraz jeszcze tylko muszę kupić kolejny wężyk z idiotyczną wtyczką bo z aplikacją działa mi tylko R5 lub przetestować pilota ir na pozostałych korpusach