Chodziło mi o to, że Twoje obserwacje są jak najbardziej prawidłowe. Należy je tylko w sposób odpowiedni interpretować
Ze zdjęcia "poruszonego" z R5 zawsze można zrobić zdjęcie "nie-poruszone" w rozdzielczości R-ki (oczywiście zakładają że w obu przypadkach stopień poruszenia był taki sam). W druga stronę już nie.
Oczywiście patrząc "per pixel" ta z R5 na surowo będzie wyglądać na bardziej poruszoną.
p,paw
Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 29-08-2022 o 15:29
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Jeszcze parę obserwacji:
- technologia bezlusterkowa umozliwi projektowanie mniejszych i lżejszych systemów- no może tak - ale jakoś tego nie widać - oczywiście uważam że wielkość R5 jest w miarę optymalna
- rozmowa ze sprzedawcą - "a ta ładowarka to taka do prądu czy na usb-c"? - "już widze jak canon da ładowarkę usb-c może za 10lat". - dziwne bo każdy ma jakąś ładowarkę, niektórzy nawet zupełnie spore, sprzedaż "końcówki" z wtykiem usb-c na ten przyklad na dwa akumulatory pewnie obniżyłoby koszty naszej ulubionej firmy, a nam ułatwił życie i obniżył cieżar szpejów zabieranych ze sobą (a nawet by ładowało z pałerbanka jak to u mnie na wsi gadają), dziwne że nikt o tym nie myśli w dobie ekologii, zanieczyszczenia plastikiem, elektrośmieci i takich tam
Ostatnio edytowane przez mirror ; 29-08-2022 o 18:07
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Jeśli generuje DNG to chyba nie jest już surowy raw ? Za stroną Adobe : "W plikach DNG usuwane są także wybrane informacje w celu zmniejszenia rozmiaru oraz uproszczenia przechowywania i obróbki." Więc nie dostajemy wszystkich informacji - jak za duże pliki to można craw uruchomić (ja robię od wyjęcie z pudełka) albo crop 1.6 uruchomić w aparacie.
Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 01-09-2022 o 19:24
no coś niesamowitego - idzie nowe- aplikacja na telefon w końcu działa jak powinna (już 10 lat temu), można zostawić wężyk w domu, normalnie warto było kupić ten korpus
![]()