Strona 142 z 196 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144152192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 411 do 1 420 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    Dziwnym zbiegiem okoliczności też w tym tygodniu testowałem pracę 100-400 mk1 z R5 i o dziwo jestem zadowolony, a bałem się że ta kombinacja będzie miała problemy - ostrzy bez problemu, oczy wykrywa, serwo też działa, zdjęcia ostre (fociłem głownie na 6.3 ale ja i tak zwykle przymykam znacznie mocniej),(może mam wybitny egzemplarz obiektywu ale wątpię (...)
    Ja ogólnie nie narzekam na swój egzemplarz, ogólnie brak zastrzeżeń w kontekście pracy z 6d1, 6d2 i R.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Być może pokrętnie, ale dokładniejsza rejestracja poruszenia, de facto z mojego punktu widzenia powoduje to co opisałem.
    Napisałem o swoich odczuciach, nie mam niestety czasu jak i potrzeby na przeskalowywanie i testy "laboratoryjne".
    Przy czym absolutnie nie zamierzam dewaluować Twojego komentarza, bo mam świadomość Twojej wiedzy i wiem, że potrafisz podejść bardzo technicznie do sprawy. Po prostu podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami.
    I żeby moje posty nie były źle odczytane - R5 to super sprzęt, tylko po prostu nie dla mnie. Zresztą fotografia, to w kontekście sprzętu ciągłą sztuka kompromisu
    Chodziło mi o to, że Twoje obserwacje są jak najbardziej prawidłowe. Należy je tylko w sposób odpowiedni interpretować

Ze zdjęcia "poruszonego" z R5 zawsze można zrobić zdjęcie "nie-poruszone" w rozdzielczości R-ki (oczywiście zakładają że w obu przypadkach stopień poruszenia był taki sam). W druga stronę już nie.
    Oczywiście patrząc "per pixel" ta z R5 na surowo będzie wyglądać na bardziej poruszoną.

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 29-08-2022 o 15:29
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie

Jeszcze parę obserwacji:
    - technologia bezlusterkowa umozliwi projektowanie mniejszych i lżejszych systemów - no może tak - ale jakoś tego nie widać - oczywiście uważam że wielkość R5 jest w miarę optymalna
    - rozmowa ze sprzedawcą - "a ta ładowarka to taka do prądu czy na usb-c"? - "już widze jak canon da ładowarkę usb-c może za 10lat". - dziwne bo każdy ma jakąś ładowarkę, niektórzy nawet zupełnie spore, sprzedaż "końcówki" z wtykiem usb-c na ten przyklad na dwa akumulatory pewnie obniżyłoby koszty naszej ulubionej firmy, a nam ułatwił życie i obniżył cieżar szpejów zabieranych ze sobą (a nawet by ładowało z pałerbanka jak to u mnie na wsi gadają), dziwne że nikt o tym nie myśli w dobie ekologii, zanieczyszczenia plastikiem, elektrośmieci i takich tam
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 29-08-2022 o 18:07

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nielubiana na tym forum firma ciekawie i moim zdaniem skutecznie podeszła do tematu rozmiar matrycy vs. zastosowanie. Jest model FF "zwykły" taki posrodku 24mpx ale jest też bliźniaczy model S jak sensivity o mniejszej liczbie mpx i R jak resolution o większej liczbie mpx. Można wybrać body pod przewidywane zastosowania. Canon na obecną chwilę takiego wyboru nie umożliwia.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że Twoje obserwacje są jak najbardziej prawidłowe. Należy je tylko w sposób odpowiedni interpretować

Ze zdjęcia "poruszonego" z R5 zawsze można zrobić zdjęcie "nie-poruszone" w rozdzielczości R-ki (oczywiście zakładają że w obu przypadkach stopień poruszenia był taki sam). W druga stronę już nie.
    Oczywiście patrząc "per pixel" ta z R5 na surowo będzie wyglądać na bardziej poruszoną.

p,paw
    A pisząc o skalowaniu, chodzi Ci o to, by np. za pomocą DPP zmniejszyć rozmiar do tego z R? Dobrze zakładam?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A pisząc o skalowaniu, chodzi Ci o to, by np. za pomocą DPP zmniejszyć rozmiar do tego z R? Dobrze zakładam?
    Chociażby. Chodzi ogólnie o materiał końcowy. Jeżeli publikujesz w 1080p no to skalujesz do takiej rozdzielczości.
    W wypadku publikacji na "ekranie" im zmniejszasz tym bardziej oszczędzasz na szumie. A z R5 skalujesz prawie 2 razy więcej niż z R.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Chociażby. Chodzi ogólnie o materiał końcowy. Jeżeli publikujesz w 1080p no to skalujesz do takiej rozdzielczości.
    W wypadku publikacji na "ekranie" im zmniejszasz tym bardziej oszczędzasz na szumie. A z R5 skalujesz prawie 2 razy więcej niż z R.

p,paw
    OK, jasne. Dziękuję

Bywalec
    Miasto
    far far away

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Mnie zastanawia czemu w R5 nie ma mniejszych rawów (np. 30MPix). Nowe aparaty jak Leica M11 (60Mpix) daje jeszcze dwie mniejsze wartości rawów, tyle że DNG. Tutaj nie wiem, czy są jakieś ograniczenia, bo chyba żaden bezlusterkowiec canona nie ma takich
    Jeśli generuje DNG to chyba nie jest już surowy raw ? Za stroną Adobe : "W plikach DNG usuwane są także wybrane informacje w celu zmniejszenia rozmiaru oraz uproszczenia przechowywania i obróbki." Więc nie dostajemy wszystkich informacji - jak za duże pliki to można craw uruchomić (ja robię od wyjęcie z pudełka) albo crop 1.6 uruchomić w aparacie.
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 01-09-2022 o 19:24

Pełne uzależnienie

no coś niesamowitego - idzie nowe - aplikacja na telefon w końcu działa jak powinna (już 10 lat temu), można zostawić wężyk w domu, normalnie warto było kupić ten korpus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    no coś niesamowitego - idzie nowe - aplikacja na telefon w końcu działa jak powinna (już 10 lat temu), można zostawić wężyk w domu, normalnie warto było kupić ten korpus
    To przygotowanie do premiery kolejnego korpusu, który oczywiście będzie smartfonem.

Strona 142 z 196 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144152192 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów