Oczywiście jak dostanę swój egzemplarz to zrboię trochę testów - bo intryguje mnie ta matryca w R5. Oczywiście jest to pierwsza tak zaawnsowana konstrukcja Canona, pierwsza matryca dual-gain - co zapewne postawiło przed inżynierami wiele wyzwań, które Sony pokonywało jakieś 4-5 lat temu. No ale na lekcjach odrobionych przez innych wiele można się nauczyć.
Wydaje mi się, że przyczyną problemów z długimi ekspozycjami w R5 (nawet jeszce nie wiem czy są) może być mechanizm odszumiania, który ewidentnie jest stosowany od ISO 100 do 800 - przy czym jest on dość zaawansowany, to znaczy dotychczasowe badania wskazują, że jest uzależniony nie tylko od ISO (im nizsze tym silniejszy) ale również od poziomu sygnału. Drugi powód - to przecieki między zasilaniem a pikselami związane z rozbudowaną architekturą dual-gain - co w wypadku dual-pixel jest zadaniem jeszcze bardziej skomplikowanym.
Trzeba pamiętać, że w dalszym ciągu nie do końca wiadomo jak jest realizowany dual-pixel na pozimie krzemu. Czy ta matryca ma tak na prawdę 45x2 tj. 90Mpix, czy może jakieś elementy pikseli dual są wspólne, itp..
W każdy razie trochę już nie mogę się doczekać co tam Rawdiggrem z tego wyciągnę ;-)
p,paw