Czy ktoś testował R5 z białymi elkami ? Na stronie Canona jest info że szybki i świetny AF działa z niektórymi obiektywami EF
Mam 400L 5,6 i docelowo może za rok 500L F4 IS lub IS II.
Czy ktoś testował R5 z białymi elkami ? Na stronie Canona jest info że szybki i świetny AF działa z niektórymi obiektywami EF
Mam 400L 5,6 i docelowo może za rok 500L F4 IS lub IS II.
Tak, AF działa rewelacyjnie z białymi L-kami (i z czarnymi też). Dodatkowo z kultowymi szkłami w rodzaju 400/5.6 czy 135/2 dostajemy stabilizację (choć im dłuższa ogniskowa, to mniej wydajną).
Co do 500/4, to polecam mocno się zastanowić. To już kawałek szkła, a różnica w praktyce nie tak duża w stosunku np. do 400/5.6. Może jednak 600/4?
Dla mnie na razie absolutnym "gejm czendżerem"dla bezluster Canona jest obiektyw RF 800/11
Ale o tym z czasem w innym wątku
![]()
No 400L 5,6 według https://www.the-digital-picture.com/...mp=0&APIComp=0 jest ciut lepsza niż 500 F4 czy 600 F4 , tylko Is II jest już lepsze. O ile można wierzyć tej stronce bo nie wiem jak tam z wiarygodnością.
Co do 800/11, Eeee, przysłona F11 ?!. No Panie ja na równiku nie mieszkam
Zdrówko
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
R1 będzie droższy od A1 ale nie aż o tyle. Jako że będzie mial wbudowany grip i większą baterie obstawiam jakieś 2000-3000 zł większą cenę. Oczywiście dużo zależy od specyfikacji. A głównie od tego czy będzie mieć globalna elektroniczna migawke. Chociaż w to ciężko mi uwierzyć.
Problem w tym że R5 jest tak dobry i szybki że nie wiem czy dodanie krzyzowego AF i dospawanie gripa będzie uzasadniać taką cenę.
Bardzo ciekawi mnie też wielkość matrycy. Canon konsekwentnie w body reporterskich trzymał się stosunkowo małej liczby pikseli. Bo tego oczekują reporterzy. 24mpx na chwilę obecną wydają się wartością optymalna a max jaki takie body powinno mieć to 30mpx.
A1 dla mnie to taki trochę desperacki ruch w reakcji na premierę R5. Aparat trochę dla nikogo. Ogólnie Sony namieszał w swoim portfolio. Już pewnie zagorzali fani Sony się trochę gubią.
Trzeba czekac na premierę A7 IV i jego cenę. Bo premiera A1 zupełnie nie ma żadnego znaczenia dla zwykłego konsumenta.
Używa może ktoś R5 z podpiętą Sigmą (najlepiej 70-200 2.8 sport :-) ) czy żeczywiście przez adapter sigma pokrywa tylko 80 % pola AF ?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
A masz 20 fps przy elektronicznej i 12 fps przy mechanicznej, czy tutaj są też jakieś ograniczenia?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka