Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Nikon Z6II vs Canon R5 vs Sony A7III Autofocus Comparison
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Koleś testuje zupełnie bez sesnu, polegając w 100% na automatyce. Traktuje te aparaty jak zwykle kompakty. W Canonie wystarczy wybrac servo i nakierować punkt AF na twarz i zawsze ja znajdzie nawet daleko w kadrze. Podobnie pewnie by było i z Nikonem i Sony.
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Mnie raczej interesuje obiektywny test. W swoim poprzednim teście zjechał Nikona Z6 (przed aktualizacją AFa) za nieużywalny AF. Obecnie pokazał jak mocno Nikon podziałał na tym punkcie, aby AF był sprawny i celny.
Nie wnikam już całkowicie w kwestie ustawienia czułości oraz śledzenia po chwilowym zasłonięciu fotografowanego obiektu, bo można to jednym ruchem przestawić w funkcjach AFa (jeśli się o tym wie i tego używa).
A już zupełnie nie interesuje mnie to, kogo fotografuje i jak ten ktoś zachowuje się przed kamerą.
Praktycznie rzecz biorąc Eye AF działa podobnie już u każdego producenta (C,F,N,S) a reszta , to jego poprawne skonfigurowanie pod swoje potrzeby (sport, reportaż, czy portret). I to właśnie pokazał w swoim porównaniu.
Ostatnio edytowane przez candar ; 03-12-2020 o 23:45
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Nie wyraziłem się precyzyjnie. Jeśli fotograf/recenzent w jednej osobie wypowiada się na temat możliwości aparatu, których nie pokazał na filmie, to dla mnie taka rekomendacja jest warta tyle, co worek z kłakami psa. Manny robi zdjęcia (deczko na jedno kopyto), więc kiedy mówi o zastosowaniu aparatu w reportażu czy sporcie, to ja ten czas wolę poświęcić na posłuchanie tego, co ma do powiedzenia nawet taki deczko upierdliwy Jared Polin, który jak robi test, to chociaż coś można z tego wywnioskować dla siebie.
Jared Polin podczas "sesji sportowej" pokazał, że Z6II jednak tak dobry w łapaniu AF nie jest względem C czy S.
5.35s tego filmu:
Just Impress Me by TPS
Ostatnio Jared wymienił nikony właśnie na 6x r5, choć z tego co mówił głównie do filmów.
Jest i test DXO sensora z R5:
https://www.dxomark.com/canon-eos-r5...gh-water-mark/
Niby wszystko ok ale jak zawsze wyniki low iso zanizone. R5 w wysokich iso generuje mniej szumów i lepszy obrazek od A7R4. Szum jest też po prostu przyjemniejszy.
Wstawił byś taką lekko poruszoną fotkę z powodu dużej ilości pixeli ? Jak duży procent jest takich fotek.
Czy rzeczywiście warto jest pchać się w tyle pixeli ? Z drugiej strony jeśli kupię R6 i zrobię crop z 20m pixelowej matrycy to zdjęcie nie będzie tak dobre jak z dobrze strzelonego zdjęcia z R5
Dzięki
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy