Dla mnie oba aparaty R5 i R6 to coś na co czekałem od lat. W międzyczasie rozważałem przejście do Nikona DSLR i na bagnet Z, Sony A7RIV i Fuji GFX (MF). Żaden z tych systemów mi nie odpowiadał w pełni z różnych względów, dlatego dałem sobie ostatnią szansę i zdecydowałem się poczekać na nowe body w Canonie (w międzyczasie kupując EOS R). Gdyby te puszki (R5, R6) nie były udane wylądowałbym najpewniej w Sony, a tak zostanę w Canonie i z mojej gęby uśmiech nie będzie schodził przez kolejne kilka lat. Dlaczego?
1) wszystkie szkła EF (a mam tylko takie) dostaną solidną stabilizację,
2) AF w nowych puszkach jest doskonały w porównaniu do DSLR,
3) największa bolączka Canona czyli matryce !!! W R6 matryca z 1DX III odchyla się o 0,2-03ev do ISO 400 wyżej ma przewagę o 0,5 ev nad Nikonem D850 i Sony A7R IV. Gramy w pierwszej lidze! Mam nadzieję, że matryca w R5 będzie równie dobra lub lepsza (zdaje się, że obie mają filtr AA),
4) jest kółko, joystick i dodatkowy pierścień w obiektywach RF,
5) dwa sloty sensownych kart plus backup w chmurze,
6) uchylny na wszystkie strony wyświetlacz - nikt tego nie ma, a jest to bardzo praktyczne. Sesję w studio robię patrząc pionowo w dół i celując z wysokości pasa - jak w starych aparatach,
6) nowe obiektywy RF to kolejny poziom rozwoju optyki np. 28-70 f/2 w połączeniu ze stabilizacją w puszcze,
7) kolory Canona i dual raw - mam nadzieję, że Adobe lub inny ważny producent softu wreszcie je obsłuży,
8) filmy 8K kręci telefon Samsung S20 Ultra, telewizory są prezentowane na targach od paru lat więc za jakiś rok pojawią się w normalnych sklepach. W dodatku w R5 jest downsizing 8K do 4k HQ, a to dla kręcących filmy jest istotne,
9) wyciąganie klatek 30MP z filmów 8K - na ważne i krótkie momenty jest fantastyczne, generalnie szybkość tych aparatów jest świetna,
10) zobaczcie jak wyglądają te puszki z gripem - to pełnoprawne profesjonalne aparaty.
Jedyne czego nie rozumiem to wycięcie górnego ekranu z R6. Dla mnie ta premiera to coś na co czekałem od czasu 5D mark II, przechodząc przez 5D III, 5D IV, 5DsR i Eosa R. Znów będę dumny z tego, że jestem w najlepszym systemie czego i Wam życzę!![]()