Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    R5 fajny aparat - kiedyś napisałem że po dwóch latach spadków canon może poczuje dno albo ścianę i w końcu będzie musiał coś pokazać - wygląda na to że tym razem coś pokazał i dal więcej niż musiał dać - niespotykane u naszej ulubionej firmy, napisałem kiedyś że nie spodziewam się znaczącego zwiększenia DR bo nie wierzę w możliwość gwaltownej zmiany technologii przez naszą ulubioną firmę i jak będzie 1EV to będzie dobrze - jest ponoć 1EV lepiej niż w 5DIV czyli praktycznie analogicznie jak u konkurencji biorąc pod uwagę 45megapikseli jestem pod wrażeniem, na video się nie znam więc się wypowiem - specyfikacja video jest bezkompromisowa - jak będzie z przegrzewaniem - w instrukcji napisali że się będzie przegrzewał przy 8K po 20 minutach a przy 4K po 25 minutach (pewnie będzie gorzej) - paradoksalnie może to być zaletą nie będzie kupowany przez ślubnych filmowców (albo kupią dwa) co może odrobinę zmnieszy popyt na ten aparat, wiem że nie ma nic bardziej nudnego niz oglądanie jednego długiego ujęcia z cyklu "tubyłemzdziećmi" czy "myzrodzinąnaobiedzieprzez40minut", "komuniacórki", "ślubnaszychpociech" - nikt zwykle nie jest w stanie tego na trzeźwo oglądnąć - jednym zdaniem ja nie spodziewam się kręcić tak długich ujęć bo bym się zanudził je oglądając - ja osobiście oczekuję jakiejś sensownej specyfikacji video od tego typu aparatu i większej niż moje aktualne amatorskie potrzeby - nie będę dźwigał jeszcze kamery do tego wszystkiego co noszę (tele w bagażniku, korpus filtry i dwa obiektywy w torbie i statyw i butelka z wodą, raz na ruski rok coś więcej) - to już chyba bym wolał filmować smartofonem gdybym miał nosić kamerę.
    co do ceny to miałem nadzieję bardziej na 3500USD niz 3900USD - czy cena jest za wysoka? - widziałem już głosy że aparat jest agresywnie wyceniony więc pewnie nie dla wszystkich - cena zawiera podatek od nowości i cenę zweryfikuje rynek i czas.
    ogólnie jestem pod dużym wrażeniem i uważam że to może być przełomowy korpus (w wersji II nie dostaniemy prawie nic nowego lub lepszego więc nie ma na co czekać) wyglądający jak znany nam wszystkim aparat fotograficzny a nie urządzenie do testowania ergonomii, teraz trzeba poczekać na opinie ludzi mniej związanych z naszą ulubioną firmą.
    kurcze chyba nie napisałem ani jednego krytycznego zdania - może chory jestem albo cóś
    EOS R5 wygląda jak na razie ok, ale niezależne testy tak na prawdę pokażą czym jest.
    Tym niemniej Canon wrócił do gry w rozwoju technologii ML.

Ciekaw jestem :
    1.
    Jak w sensownych testach wypadnie stabilizacja
    Sensownych czyli np. https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7-iii-review/7
    Może doczekam że nie będę targał statywu, 45 Mpix, dobra stabilizacja, (oby) dobre DR przy wyższych ISO i małe szumy, ....
    2.
    Jak wygląda programowanie przycisków i czy są programowane zestawy ustawień chwilowych

Już teraz mam 2 pretendentów do poprawy w R5 MK2 : aku i przegrzewanie w 4K, ..?
    No ale jeśli ktoś nie jest fanem filmowania, zapasowe aku zawsze w kieszeni, ..., można, mi by te dwa ".." zbytnio nie przeszkadzały

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-07-2020 o 18:41
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów