ogólnie to wszystko co piszemy to są najczęściej nasze poglądy z niewielkimi wyjątkami tego co jest sprawdzalne fizycznie lub matematycznie - cała reszta to poglądy
moim zdaniem 50Mpix to zupełnie akuratnie
mam same dobre obiektywyelki i kundla S50A
co do wykorzystania tylko obiektywów R to jest Twóje zdanie/poglad propagowane na forum od kilku lat - ciągle pytania o wykorzystanie obiektywów EF na korpusie R najpierw miały nie współpracować - współpracują, potem nie mieć AFa - mają AF, potem nie mieć tych samych możliwości - czegoś brakuje? bo nie słyszałem żeby ktoś na forum coś pisał więc pewnie wszystko działa, niczym nie poparte teorie o zależności "budowy" czy czegoś matrycy od odległości rejestrowej używanego obiektywu - to wszystko są Twoje poglądy - ja sie trzymam faktów przy teleobiektywach odległość rejestrowa (znaczy czy tele było zaprojektowane do R czy EF) nie ma znaczenia, przy szerokim kącie obiektywy można zaprojektować inaczej lub dospawać im dupkę jak zrobiła sigma dla sony (pewnie chłopcy z sigmy nie wiedzą co robią ze swoimi ARTami) ale konia z rzędem temu kto udowodni że któreś z rozwiązań jest realnie gorsze optycznie.
rozdzielczość obrazka z konkretnego obiektywu (nieważne czy dobrego czy słabego) przy korpusach z 50mpix i 24 Mpix zawsze będzie większa dla korpusu z 50Mpix - to akurat tylko matematyka - i z tym chyba się nie da dyskutować (przynajmniej ja nie mam zamiaru)
z tym wykorzystaniem to zupełnie podobnie jak w sony tylko tam obiektywów mniej
--- Kolejny post ---
pewnie masz rację każdy nowszy tzn. wypuszczony później od konkurencji korpus powinien być lepszy od konkurencji - na canonie to sie ostanio nie sprawdzało ale może sie zmieni, a może się nie zmieni i już istniejące sony będą lepsze od R5 i sony nic nie bedzie musiało udowadniać - tylko ja jestem nastawiony na zakup canona i jesli firma spełni moje amatorskie oczekiwania (a jak na razie wygląda że chłopacy wepchnęli w ten korpus wszystko co mieli) to nie będzie mnie interesować lepszość konkurencji - na tą chwile fotografuję apratem który jest dwie generacje (a może już trzy - zgubiłem rachubę) za konkurencją i jakoś mnie to nie rusza.
co do siedzenia w domuja obrabiam zaległe fotki których "nie umiałem" dotąd obrobić nawet mam jakieś pozytywne efekty. wybierałem się na mały plener ale jak dla mnie prognoza zachmurzenia na niedzielę jest za słaba - znaczy chmur nie będzie.