KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
Wszystkie dywagacje na temat ile powinien aparat kosztować - bo powinien mało, żeby popularyzować system RF - to życzenia. Raz, to że zastosowanie tu mają nie tylko krzywe podaży i popytu na sam aparat, ale też na owe RFowe obiektywy. Raczej nie znamy, a jedynie coś sobie tam przypuszczamy, liczb związanych z procesami produkcyjnymi R i RF. Wiemy, że obiektywy RF są świetne i.. kosztowne. Ale wcale nie jest powiedziane, ze fabryki Canona mogą wyprodukować dowolną ilość tego sprzętu (zarówno obiektywów jak i aparatów). Nie wiemy także, czy cenę obecnie reguluje popyt czy podaż; Canon trafia z ceną tak by maksymalizować swój zysk: odpowiednio wysoka cena zapewnia zysk i zmniejsza popyt do możliwości produkcyjnych - z tym, ze tu występuje nie jeden, a 3 (lub 4, 5 czy 6) produkty(ów) by równoważyć biznes na R i RF.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Nie ,
Tak jest mozliwe tyko w sytuacji monopolisty , a takiej sytuacji nie mamy.
od dolu cena jeszt ograniczona prez koszty produkcji , od gory przez ceny rynkowe , czyli konkurencyjne.
ten punkt maxymalnego zysku ( nazywa sie punktem Cournota ) przesuwa sie w lewo .
Maksiumum zysku zostaje osiagniete dla cen zblizonych do rynkowych , ale nie wyzszych , pod warunkiem trzymania kosztow produkcji w ryzach .
rysunki w zalaczeniu.
Z wysokiej ceny mkIV mozna wysunac wniosek, iz canona zakladal nizsza sprzedaz , tzn wowczas musieli wiedziec, ze bedzie wchodzil nowy model przyszlosciowy.
Na kazdy sprzedany egzemplarz Body , przypada sprzedaz ilus tam obiektywow. musza byc zainteresowani rozpowszechniem nowej lini , po to by wzrosla rowniez sprzedaz optyki.
Dokladnie tak robil sony i odniosl sukces - raczej tansze aparaty i drozsza optyka.
Nie sadze , zeby Canon tego nie zauwazyl.
oczywiscie to jest w tej chwili wszystko zabawa w zgadywanke na Forum , ale sa pewen prawa ekonomczne , ktorym wszyscy podlegamy .
Ekonomia to cos jak w fizyca nauka o zasadzie zachowania energii. Prawa obowiazuja.
Nikt z nas nie wie na pewno jak to bedzie , osobiscie spodziewam sie ceny nie wyzszej niz mkIV , raczej nizszej. To zacheci do zakupu optyki.
Skoro Canon wklada Taki wysilek w jej rozwoj , musi wiec osiagnac odpowiednia sprzedaz , czyli jest pod presja nieprzesadzania z cena.
![]()
@Bechamot bardzo dobry kawałek ekonomiiEkonomia nie bierze jednak pod uwagę korporacyjności. Korporacja jest jak związek radziecki. Są w niej lobbyści, politycy, lizodupcy itp. Czy nie wiadomo było kilka lat wcześniej, że lustrzanki jadą już autostradą? Wiadomo a jednak Canon spał bo w zarządzie, podobnie jak na tym forum, siedzieli wieloletni użytkownicy lustrzanek i to na pewno miało znaczący wpływ na strategię firmy. Mam odniesienie do znanej mi korporacji, która produkowała papier gazetowy chociaż wszyscy wiedzieli, że internet przejmuje ten segment. Co do ceny na rynku to zobacz co się stało z koncernem psa i oplem. Opel był raczej droższy przez wiele lat. Teraz peugeot jest premium. To polityka nie technika czy koszty produkcji bo w Niemczech są nieco wyższe niż we Francji. W Polsce niższe ale Opel z Polski tańszy nie jest.
KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
Specjalistą nie jestem, ale z tego co obserwuję jest to zbytnie uproszczenie.
Wydaje mi się, że są dodatkowe czynniki mające wpływ na cenę.
Na przykład budowanie wizerunku, czy pozycjonowanie marki, przykład:
Panasonic i Leica, były dwa identyczne modele kompaktów a różnica w cenie była spora przez dodanie czerwonej kropki.
Był w internetach przykład urządzenia RTV, produkowanego dla czterech różnych marek.
Różnica polegała na innym kształcie guzików, kolorze panelu czołowego i logo.
Różnica w cenie od no-name do(chyba)Harman Kardon była ....nieprzyzwoita, a przecież koszty produkcji były te same.
Amen. Pełno tu roszczeniowców i fantastatów.
Wszystko w ciągu ostatnich 4 lat koszmarnie podrożało. Wystarczy zerknać jak zmieniły się ceny smartfonów. 4 lata temu topowy iPhone kosztował 60% tego ile kosztuje obecny. Ale nie.. nowy aparat Canona który zdaje się przyćmiewać konkurencję na pewno będzie tańszy, no bo przecież rolą Canona jest dogadzanie hobbystom![]()
Trochę nie jasne jest działanie IBIS. Działa tylko że szkłami RF, czy z RFami działa współpraca IBIS+IS w szkle? Co myślicie?
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Miłego dniamoja www
Z patentów Canona wynikało, że całe to opóźnienie z wprowadzeniem IBIS miało źródło w trudności w pożenieniu ze sobą IBIS i IS w jakiś tam wydumany sposób.
Canon mozolił się z tym, myślę, z powodu sprzęgnięcia szkieł EF z tym IBIS. W bagnecie RF juz wszystkie informacje przepływają jak trzeba.
Wydaje mi się, że będzie różnica w efektywności IS+IBIS w RF i EF ale nie taka, że nie ma żadnego zysku na szkle EF z IS.
Swoją drogą IS w szkłach RF to już wysoka liga nawet w tanim R24-105L.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Bym sie nia nie przejmowal![]()