A mi się wydaje, że przyszedł czas żeby sprawę ergonomii potraktować mniej konserwatywnie. Bezlustra oferują wiele różnych, nowych względem DSLR funkcjonalności, które chcielibyśmy przypisać do jakiegoś guzika funkcyjnego wg. własnych preferencji. To, że usunęli z tylnej ścianki te strzałki kierunkowe (dpad) raczej pogorszy ergonomię, bo do każdego z tych przycisków można było przypisać potrzebną funkcję a teraz jest to kółko, którym obsłużymy tylko przesłonę albo przewijanie zdjęć w podglądzie.
M-Fn Bar nie przyjął się za bardzo, ale to nie jest takie głupie rozwiązanie. Taki gładzik bardzo dobrze sprawdził się w ipod-ach. Tyle, że tam był w postaci koła.
Kółko MODE spoko, ale przydałoby się drugie PASM po lewej
Przydałby się również 2 rozwiązania z serii 1dx:
AF Smart Controller
...i te 2 funkcyjne guziczki obok bagnetu
Z drugiej strony niektórych funkcji już dawno nie wywołuję za pomocą przycisków, ale przez dotykowy ekran.
R-ka z nowym odświeżonym designem i pewnymi poszukiwaniami lepszej ergonomii jest w mojej ocenie bardzo dobrym krokiem w rozwoju. Zaczynają coś od nowa i serio wygląda to bardzo dobrze i świeżo. R5 kontynuuje tą koncepcję, ale asekuracyjnie odwraca się wstecz w kierunku sprawdzonych rozwiązań dslr, które już nie wykorzystują w pełni potencjału nowej technologii. Przyznaję, że w tej kwestii trochę liczyłem na dalszy rozwój i ciekawe rozwiązania bardziej smart. Jedno muszę przyznać projektantom z Canona - te nowe sprzęty (korpusy i szkła) są po prostu bardzo ładne. U nikona obiektywy wyglądają trochę jak noname-y. Niby minimalistycznie i nowocześnie, ale kompletnie bez wyrazu.