Jeśli chodzi o dynamikę.
Zrobiony test.
Trzy aparaty:
5d4, A73, r5
ISO 200, f4, -3ev.
Nastepnie w lightroomie podciągnięte +4ev
Rezultat:
5d4 ma widoczny zielony banding. Trochę też wyszło fioletu. R5 nie ma bandingu, ale pojawił się fioletowy w paru miejscach. Nie dużo, ale jednak. A73 najczystsze zdjęcie.
Drugi test to jak sprawuje się stabilizacja z obiektywem.
5d4 z dołączonym Tamronem 24-70 f2.8 g1 z IS miał problem na 70mm z czasami nawet 1/50s. Zdjęcie na ekranie nieźle wyglądało, ale po zbliżeniu 1:1 na napis było widać, że skuteczność stabilizacji tamrona nie jest wysoka. Po podpięciu tego obiektywu do r5 poprawiło się, ale przy 1/10s były już często lekkie poruszenia przy 1:1. Dodatkowo przy tym powiększeniu brakowało detali. Na 5d4 wyglądało to jednak znacznie gorzej. Przy refencyjnym obiektywie podpiętym do r5, przy tej samej ogniskowej można było spokojnie zejść do 0,4s i każde zdjęcie było ostre.
Jeśli chodzi o działanie AF w terenie to nie ma się co przyczepić do AF na ludziach. Na jednej sesji z 800 zdjęć może dosłownie kilka było mniej ostrych, pewnie głównie wynikających z mojego błędu. Na drugiej miałem trochę więcej mniej ostrych zdjęć przy 1:1, ale też za bardzo zszedłem z czasem do 1/250s przy ciężkim obiektywie. Miałem ustawione autoiso na c1 na czas 1/250s. Dodam, że każde wyłączenie aparatu i ponowne włączenie resetuje ustawienie. Co do AF na zwierzętach. Tu myślę, że jest jeszcze pole do poprawienia. Czasem AF próbuje na siłę znaleźć oczy, co kończy się tyłem lub bokiem zwierzęcia jako twarz. Trzeba wtedy pamiętać o tym, żeby mieć oddzielny ogólny przycisk af. Mogę jednak napisać, że jest więcej trafień niż przy 5d4.
Co do baterii. Nie wiem jak wyszło optycznym 320 zdjęć. Chyba każde zdjęcie robili przez kilka minut. Prawda jest taka, że jak się robi dużo zdjęć bez przerwy (sesje zdjęciowe, sport, eventy) to można zrobić bardzo dużo zdjęć na jednym ładowaniu. Spokojnie 800 zdjęć i bateria ma jeszcze 45% naładowania. Z przejrzeniem części zdjęć na ekranie. Jeśli ktoś robi długie przerwy, przemieszcza się i nie wyłącza aparatu to czas pracy skraca się. Nie wiem jednak, czy nawet wtedy nie będzie koło 500 zdjęć.