Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    to poniżej jest do postu 355 jp

jestem amatorem potrzebuję uniwersalnego korpusu bo nie będę miał 2 korpusów (znaczy i tak mam dwa ale ten drugi ma jeszcze bardziej wyspecjalizowane zadania niż te z segmetacji sony ale może działać tez jako backup "w razie niemca"), w dzisiejszych czasach funkcje filmowe mogą być dobrze zaimplementowane bez utraty funkcji foto, funkcje foto z samej swojej natury są jakby znacznie prostsze (przynajmniej ja nie potrzebuję w foto nic zaawansowanego, potrzebuję tylko dobrej matrycy ) rozdzielczość można dobrać do rozdzielczości video do 4k w rozwiązaniach uniwersalnych, do 8K przy dużej rozdzielczości, fotografia na tym nie traci - jedyne co mi się nie podoba to całkowicie majdany ekran w R5 (wolałbym góra-dół) ale tu zdania też są mocno podzielone i pewnie większośc użytkowników woli taki całkowicie majdany ekran ale to drobiazg jest - w cananie już chyba zapadły decyzje jak to (majdanie ekranu) będzie wyglądać i tego będą się trzymać.

ogólnie to są plotki na temat R o (rzeczywiście) wysokiej rozdzielczości 70-80 Mpix? ostanio nawet 150 Mpix (nie wiem czy ktoś tego rzeczywiscie potrzebuje) i pewnie ten model będzie miał funkcje wideo potraktowane bardziej jako dodatek np. będzie zaimplementowane "takie sobie" skalowanie video

podsumowując nie widzę konfliktu pomiędzy wypasionym video a wypasionym foto w jednym korpusie i za tą kasę chcę mieć oba nawet gdybym z video miał korzystac w niewielkim stopniu.
    ok, Twoje zdanie/pogląd.

a.
    Pamiętaj tylko że uniwersalne jest na ogół droższe, mniej nadaje się do konkretnej, jednej z funkcji od specjalizowanego tylko w tej funkcji, bardziej skomplikowane i bardziej awaryjne.
    I tyle.

b. @8K w R5
    A7R2/3 to 42 Mpix i rozmiar matrycy 7952 x 5304
    A7R4 to 61 Mpix a matryca 9504 x 6336

Myślę, ze R5 to będzie około 50 Mpix
    A im więcej Mpix matrycy tym lepsze muszą być obiektywy by taką rozdzielczość przenieść a więc najprawdopodobniej (tylko nowe ?) obiektywy R
    Podpinanie słabych obiektywów do matrycy o dużym Mpix to wyrzucanie pieniędzy na rozdzielczość matrycy

W segmencie lustrzanek z EOS 5DSR tylko kilka obiektywów "wykorzystywało" sensownie rozdzielczość matrycy
    https://www.dxomark.com/Lenses/

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-03-2020 o 18:19
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów