Miałem okazję być na treningu koszykarek CCC Polkowice.

Coś mogę w końcu powiedzieć konkretnego o AF. Podpiętą miałem Sigmę 105mm ART.
Warunki były dość trudne bo ISO 6400 i przysłona 1.4, czas 1/1250s

Nie przykładałem się aż tak do obróbki. Nie zrobiłem jeszcze profilów pod Lightrooma bo zapomniałem wziąść próbnik kolorów.
Moja odszumiarka też się trochę pogubiła. Nowe pliki, więcej detalu i wariuje. Muszę nowe ustawienie znaleźć bo te z 5D3 nie działają jak trzeba.

Skuteczność AF oceniam na 90%.
Trzeba na pewno nieco praktyki i trzeba odrzucić niektóre nawyki z lustrzanek jeśli używamy śledzenia twarzy. Zazwyczaj celując w zawodnika/zawodniczkę punktem AF celowaliśmy w tors i biodra - wiadomo najpewniej trafić AF. Przy śledzeniu twarzy musimy celować oczywiście na twarz co na lustrzance przy sporcie było słabym pomysłem.

Jeśli złapiemy zawodniczkę i cały czas ją widzimy AF właściwie się nie myli. Śledzi twarz perfekcyjnie. Ale są problemy jeśli zawodniczka wbiegnie w tłum. AF znajduje inny cel. Czasami dość szybko. Mimo ustawień czułości na -2 i wyłączeniu przełączania celu w kolejnej zakładce menu. Jeśli chcemy znów na nią ostrzyć musimy puścić spust i znów na nią skierować punkt i dać do połowy. I tu może pojawić się inny problem. Bo np w tłoku pod koszem mamy blisko siebie 3 twarze. AF w tym momencie może nie ostrzyć tam gdzie chcemy. Brakuje mi tu wyraźnie opcji zapamiętania twarzy po wciśnięciu spustu do połowy.

Oczywiście zawsze możemy wyłączyć śledzenia twarzy i używać tradycyjnego servo. Skuteczność AF też jest bardzo wysoka. Z tą różnicą, że śledzimy już tors/biodra co przy przysłonie 1.4 czasami daje nieostrą twarz

Tu kilka C-Rawów:
https://1drv.ms/u/s!AqA29Xn8GXkgn0_C...T0-xQ?e=PxGOyl

jeden portrecik jest na ISO 400, reszta 6400

Ogólnie jestem bardzo, bardzo zadowolony.