Strona 87 z 180 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

10 lat temu . . . 6 kwietnia Greg Yaitanes - jeden z reżyserów pupularnego na całym świecie serialu "Dr House" - umieścił na Twitterze wpis, który wywołał burzę w fotograficzno-filmowym światku. Co takiego napisał w wiadomości, która standardowo nie przekracza 160 znaków? Ano, że ostatni odcinek 6. sezonu serialu został w całości nagrany aparatem cyfrowym - a dokładniej Canonem 5D Mark II.
    Wszystko to brzmiało dość niewiarygodnie, ale gdy amerykańska stacja telewizyjna "Fox", dla której powstaje serial, udostępniła zapowiedź finałowego odcinka, stało się jasne, że w cyfrowym świecie nastąpił przełom.
    Od strony technicznej kręcenie finałowego odcinka 6. serii "Dr House'a" nie było skomplikowane. Dwa aparaty podłączono kablami do zewnętrznych monitorów tak, by reżyser mógł na bieżaco kontrolować poszczególne ujęcia. Trzeci aparat obsługiwał operator, który kręcił z ręki i sam decydował o tym, jakie robi ujęcia (ekpia szybko nadala mu pseudonim - "ninjacam"). Podczas montażu wykorzystano ponad 20 procent materiału, który nakręcił "ninjacam". Pozostałe ujęcia były nagrywane albo z ręki albo z prostego statywu - takiego, który każdy śmiertelnik może dostać w sklepie fotograficznym - bez drogich steadicamów, kramów kamerowych (ramion z "latającą" kamerą) ani szyn, po których płynnie porusza się operator kamery. Okazało się, że system stabilizujący obraz w aparacie, a duży zakres czułości były na tyle dobre, że w zupełności wystarczyły. Co więcej - jak mówił Hugh Laurie czyli tytułowy dr House - ten sposób nagrywania odcinka stworzył na planie bardzo intymną i specyficzną atmosferą, zupełnie różną od tej, gdy na planie jest "ciężki sprzęt filmowy" i tysiące luxów oświetlenia.
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 27-08-2020 o 09:47

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Myślę, że dzisiaj ekipy, które tworzą produkcje video mają na stanie kilka różnych urządzeń rejestrujących, z których obraz jest potem łączony. Kamery, aparaty, GoPro, czy proste drony typu mavic. Nie ma co tego przeżywać.

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie

jest ponoć nowy firmware
    https://www.diyphotography.net/canon...cording-times/

i znaczne wydłużenie czasów nagrywania 25-30% pewnie nadal licznik zamiast realnego pamiaru temperatury czekamy na firmaware 1.2 tak się zastanawiam coś chyba jednak powinno być w stanie mierzyć w takim korpusie rzeczywistą temperaturę chyba że nie
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 28-08-2020 o 12:05

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    jest ponoć nowy firmware
    https://www.diyphotography.net/canon...cording-times/

i znaczne wydłużenie czasów nagrywania 25-30% pewnie nadal licznik zamiast realnego pamiaru temperatury czekamy na firmaware 1.2 tak się zastanawiam coś chyba jednak powinno być w stanie mierzyć w takim korpusie rzeczywistą temperaturę chyba że nie
    mały update - ponoć nasza ulubiona firma ma aż trzy sensory w R5 dwa wewnetrznie i jeden otoczenia - no jestem pod wrażeniem teraz tylko tego użyć właściwie - ponoć nowy firmaware z korzysta z tych sensorów i np. temperatura otoczenia ma wpływać na "szybkość stygnięcia" korpusu - pożyjemy zobaczymy jak mawiają nasi przyjaciele ze wschodu - czyli jeśli jest chłodniej lub dodatkowo chłodzimy korpus to powinien odzyskiwać minuty potencjalnie szybciej - pewnie ktoś to szybko sprawdzi i pewnie ktoś go znowu wsadzi do lodówki żeby sprawdzić czy nagrywa (w lodówce) dłużej.

to wszystko nie zmienia mojego obrazu tego korpusu uważam że to korpus przełomowy i długo nie będzie nic podobnego (znaczy akcji dajemy wszystko co mamy bo czujemy dno pod stopami) z mojego punktu widzenia video to dodatek istotny ale tylko dodatek więc "problem" przegrzewania nie bardzo mnie rusza mogę sie oczywiście pośmiać z polityki naszej ulubionej firmy (co czasem czynię) ale dla mnie to nie zmienia obrazu całości, odbieram ten korpus jako coś jeszcze lepszego i bardziej uniwersalnego niż lustrzanki D810 czy D850 konkurencji.

i jeszcze film w temacie z dość konkretnie gadającym gościem

https://www.youtube.com/watch?v=3bOe...ature=youtu.be
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 29-08-2020 o 15:24

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

....
    to wszystko nie zmienia mojego obrazu tego korpusu uważam że to korpus przełomowy i długo nie będzie nic podobnego (znaczy akcji dajemy wszystko co mamy bo czujemy dno pod stopami....
    Coś jednak w tej analizie mi się nie zgadza. Jeśli "dnem" jest udział w rynku na poziomie reszty wszystkich producentów razem wziętych to co zrobią jak się odbiją ........
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Coś jednak w tej analizie mi się nie zgadza. Jeśli "dnem" jest udział w rynku na poziomie reszty wszystkich producentów razem wziętych to co zrobią jak się odbiją ........
    jak się odbiją to to zaczną robić to co zwykle - pewnie powrócą do idei wspaniałej i wszystkim znanej 18megapixelowej matrycy a co do dna to pewnie każdy (i w każdej dziedzinie) widzi to inaczej - jak dowodzą fakty zawsze i w każdej dziedzinie np. .... (tu automoderacja - przezornie nie piszę w jakiej) można doszukać się wskaźnika który wydaje się być korzystny - żyjemy w epoce postprawdy
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 29-08-2020 o 16:31

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

mały update - ponoć nasza ulubiona firma ma aż trzy sensory w R5 dwa wewnetrznie i jeden otoczenia - no jestem pod wrażeniem teraz tylko tego użyć właściwie - ponoć nowy firmaware z korzysta z tych sensorów i np. temperatura otoczenia ma wpływać na "szybkość stygnięcia" korpusu - pożyjemy zobaczymy jak mawiają nasi przyjaciele ze wschodu - czyli jeśli jest chłodniej lub dodatkowo chłodzimy korpus to powinien odzyskiwać minuty potencjalnie szybciej - pewnie ktoś to szybko sprawdzi i pewnie ktoś go znowu wsadzi do lodówki żeby sprawdzić czy nagrywa (w lodówce) dłużej.

to wszystko nie zmienia mojego obrazu tego korpusu uważam że to korpus przełomowy i długo nie będzie nic podobnego (znaczy akcji dajemy wszystko co mamy bo czujemy dno pod stopami) z mojego punktu widzenia video to dodatek istotny ale tylko dodatek więc "problem" przegrzewania nie bardzo mnie rusza mogę sie oczywiście pośmiać z polityki naszej ulubionej firmy (co czasem czynię) ale dla mnie to nie zmienia obrazu całości, odbieram ten korpus jako coś jeszcze lepszego i bardziej uniwersalnego niż lustrzanki D810 czy D850 konkurencji.

i jeszcze film w temacie z dość konkretnie gadającym gościem

https://www.youtube.com/watch?v=3bOe...ature=youtu.be
    Czyli im bardziej się nagrzał tym krótsza powinna być przerwa bo szybciej sie schlodzi. Gorąca woda szybciej sie ochlodzi i zamarznie niz letnia
    Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

To tutaj jeszcze jeden filmik w temacie:
    https://youtu.be/eJM0_pqxGD0

Wysłane z mojego SM-A805F przy użyciu Tapatalka
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Tak swoją drogą trochę dziwi mnie brak pełnych recenzji R5 na największych portalach foto.

Na dpreview pokazała się recenzja R6 a pełnej R5 nie ma.

Canon zabronił?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Tak swoją drogą trochę dziwi mnie brak pełnych recenzji R5 na największych portalach foto.

Na dpreview pokazała się recenzja R6 a pełnej R5 nie ma.

Canon zabronił?
    Rozkładają publikacje treści w czasie żeby ciągle ludzie mieli po co tam wchodzić.

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
    Miłego dnia
    moja www

Strona 87 z 180 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów