Strona 62 z 180 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Nie pisz tak definitywnie, bo na portalu plotkarskim piszą, że podobno.
    Jest to prawdopodobne. Choć zobacz że nie takie były plany. 5D pokonał spadek sprzedaży, koronawirus.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie pisz tak definitywnie, bo na portalu plotkarskim piszą, że podobno.
    Jest to prawdopodobne. Choć zobacz że nie takie były plany. 5D pokonał spadek sprzedaży, koronawirus.
    Jakaś szansa że pojawi się jeszcze jakaś lustrzanka (1, 5, 6, 7 ?) jest o ile była w trakcie ostatniej fazy przygotowania produkcji (już przygotowana linia, zamówione części, ...) tylko po to by zminimalizować koszty rozwoju. Ale szansa mała.
    Trzeba sprzedawać co wyprodukowano i co jest w trakcie produkcji (zamówione, wydzierżawione, zaplanowane) by jak najmniej stracić z oczekiwanych zysków

To rozwój technologii ML jest teraz siła napędową sprzedaży.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-07-2020 o 13:39
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Moim zdaniem szansa na to że pojawią się jakieś lustra od Canona jest całkiem spora.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Ale po co? Jedyną poważną wadą ML jest bateria. Drugą wadą i zaletą jednocześnie jest wizjer. Reszta to już same zalety dla 80% fotografujących. Kupiłem R jakieś 2 miesiące po premierze i dziś, kiedy biorę do ręki DSLR to odczuwam dyskomfort. Uwielbiam mojego starego 5D za ten jego obrazek, ale po R mam wrażenie, że pracuję z upośledzonym sprzętem. Nie ma sensu zostawać lustra, bo wnosi ono więcej złego niż dobrego względem elektronicznego wizjera. Kwestą czasu jest poprawa zarządzania energią w ML Canona, na bazie R5 i R6 powstanie reporterska R-ka i lustra pozostaną historią...
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez RHF Zobacz posta
    Jedyną poważną wadą ML jest bateria.
    Piszesz, że masz i używasz R. Sam również go posiadam od listopada. W wątku obok już też to napisałem. Nie wiem, skąd te mity o baterii. Ostatnio fotografowałem na komunii (dla wszystkich dzieci) + przyjęcie po kościele u jednej z rodzin + sesja. W sumie wyszło ponad 1000 zdjęć. Wszystko na jednej baterii, która na koniec dnia miała jeszcze 12%.
    Wczoraj robiłem sesję w plenerze dla czteroosobowej rodziny. Sporo kombinowania i zabawy. W sumie ponad 700 zdjęć. Przez cały czas zapięty obiektyw z IS + przez większość czasu na sankach założony nadajnik do lampy. Bateria na koniec pracy 62%. Czy to są złe wyniki??? Dla mnie bateria naprawdę daje radę. Jeśli w nowych puszkach będzie to porównywalnie działało do R, to nie potrzeba mi nic więcej. Zresztą nie wyobrażam sobie wyjść na zdjęcia bez zapasu, czy bez naładowanej baterii w body do pełna (mam na myśli zaplanowane zdjęcia, nie mówię o spontanicznym spacerze).
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Piszesz, że masz i używasz R. Sam również go posiadam od listopada. W wątku obok już też to napisałem. Nie wiem, skąd te mity o baterii. Ostatnio fotografowałem na komunii (dla wszystkich dzieci) + przyjęcie po kościele u jednej z rodzin + sesja. W sumie wyszło ponad 1000 zdjęć. Wszystko na jednej baterii, która na koniec dnia miała jeszcze 12%.
    Wczoraj robiłem sesję w plenerze dla czteroosobowej rodziny. Sporo kombinowania i zabawy. W sumie ponad 700 zdjęć. Przez cały czas zapięty obiektyw z IS + przez większość czasu na sankach założony nadajnik do lampy. Bateria na koniec pracy 62%. Czy to są złe wyniki??? Dla mnie bateria naprawdę daje radę. Jeśli w nowych puszkach będzie to porównywalnie działało do R, to nie potrzeba mi nic więcej. Zresztą nie wyobrażam sobie wyjść na zdjęcia bez zapasu, czy bez naładowanej baterii w body do pełna (mam na myśli zaplanowane zdjęcia, nie mówię o spontanicznym spacerze).
    Ja wiem, że "mało czy dużo" to w przypadku czasu pracy baterii aparatu jest mocno uwarunkowane stylem użytkowania. Ogólnie liczby podawane przez katalogi oraz przez użytkowników są mocno rozbieżne, dlatego dla mnie ważne są moje doświadczenia. Dla przykładu 70D z gripem potrafił mi zrobić dwa dni na airshow łącznie 3,5tyś zdjęć (serie max po 3 bo 70D przy 5 zdjęciu w serii potrafi mieć problem z buforem). 40D czy 5D po 5-6 miesiącach w plecaku trzymały powyżej 50% (niekiedy na uśpieniu bo się zapomniało wyłączyć), no i np można było całymi dniami obserwować przez wizjer na uśpionym aparacie i energii nie ubywało. R bardzo powoli sam się rozładowuje, dodatkowo ekran a zwłaszcza wizjer drenują baterie. Czasem jestem zaskoczony prędkością opadania kresek na wskaźniku baterii i uważam, że przy moim stylu fotografowania na DSLR robię jakieś 50-60% więcej zdjęć niż na R.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez RHF Zobacz posta
    uważam, że przy moim stylu fotografowania na DSLR robię jakieś 50-60% więcej zdjęć niż na R.
    Ale z tym nie dyskutuję! Też zrobię więcej, na jednym akumulatorze, lustrzanką. Na airshow, 7D2 bez gripa, spokojnie robię 2,5-3 tys. zdjęć na jednej baterii. ML tyle nie wytrzyma, co wcale nie znaczy, że słabo sobie radzi ze zużyciem prądu. Dla mnie prądożerność (a raczej jej brak) R jest bardzo OK! Spodziewałem się (zwłaszcza po info z sieci), że będzie dużo, dużo gorzej! Jeśli na jednaj baterii zazwyczaj spokojnie robię po tysiąc zdjęć, to mi to wystarcza. W DSLR mało używam ekranu - głównie patrzę w wizjer. W ML jest podobnie, ale jednak do zasilania wizjera idzie też sporo prądu, czego nie ma w lustrzankach.
    Trochę inaczej wygląda zapotrzebowanie R na prąd, na wyjazdach wakacyjno-turystycznych. Tutaj bateria starcza na krócej, ale to wynika ze znacznie częstszego używania LCD do przeglądania zrobionych zdjęć, czy pokazywania ich innym. W takim trybie akumulator starcza mi na ok. 500 zdjęć. W lustrzance, przy podobnym sposobie używania, mam wtedy problem z przekroczeniem tysiąca zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez solti ; 23-07-2020 o 01:24
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie

Nie liczylbym na zmniejszenie prądożerności. Każdy nowszy model to więcej pikseli, więcej danych do obrobienia i zapisania oraz inne funkcje wspomagające fotografa. Smartfony są na rynku od wielu lat a nadal trzeba je ładować codziennie.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Nie liczylbym na zmniejszenie prądożerności.
    W R wystarczy aby przycisk Lock, który nic nie robi, umożliwiał natychmiastowe uśpienie. Gasną wyświetlacze, nic się nie wybudza przypadkowo, a przycisk już jest .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał
    Miasto
    Żuromin

Mnie na weselu R robi na baterii 550-600 zdjęć, gdzie 5dmk4 900-1000.

Strona 62 z 180 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów