to poniżej jest do postu 355 jp
jestem amatorem potrzebuję uniwersalnego korpusu bo nie będę miał 2 korpusów (znaczy i tak mam dwa ale ten drugi ma jeszcze bardziej wyspecjalizowane zadania niż te z segmetacji sony

ale może działać tez jako backup "w razie niemca"), w dzisiejszych czasach funkcje filmowe mogą być dobrze zaimplementowane bez utraty funkcji foto, funkcje foto z samej swojej natury są jakby znacznie prostsze (przynajmniej ja nie potrzebuję w foto nic zaawansowanego, potrzebuję tylko dobrej matrycy

) rozdzielczość można dobrać do rozdzielczości video do 4k w rozwiązaniach uniwersalnych, do 8K przy dużej rozdzielczości, fotografia na tym nie traci - jedyne co mi się nie podoba to całkowicie majdany ekran w R5 (wolałbym góra-dół) ale tu zdania też są mocno podzielone i pewnie większośc użytkowników woli taki całkowicie majdany ekran ale to drobiazg jest - w cananie już chyba zapadły decyzje jak to (majdanie ekranu) będzie wyglądać i tego będą się trzymać.
ogólnie to są plotki na temat R o (rzeczywiście) wysokiej rozdzielczości 70-80 Mpix? ostanio nawet 150 Mpix (nie wiem czy ktoś tego rzeczywiscie potrzebuje) i pewnie ten model będzie miał funkcje wideo potraktowane bardziej jako dodatek np. będzie zaimplementowane "takie sobie" skalowanie video
podsumowując nie widzę konfliktu pomiędzy wypasionym video a wypasionym foto w jednym korpusie i za tą kasę chcę mieć oba nawet gdybym z video miał korzystac w niewielkim stopniu.