"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Dobrze że jest i oby te doniesienia sprawdziły się, aby nie była żadnego ale..., w pewnych warunkach..., tylko gdy...
A cena będzie taka by kupowało R5 tyle ludzi ile Canon jest w stanie wyprodukować.
jp
PS.
https://www.dpreview.com/forums/post/63739302
jest to (ponoć) ze strony oficjalnej Canona, dane R5 :
a. 29.97fps @ 8K
b. No horizontal cropping* @ 8K
c. DPAF active in all modes @ 8K
d. Internal recording @ 8K
e. AF able to detect bodies, faces, and eyes of dogs, cats and birds
Ale z tego zapisu nie wprost np. że pkt. e dotyczy @8K
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-03-2020 o 16:46
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Ostatnio edytowane przez szandor ; 13-03-2020 o 16:47
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Obawiam się, że w tak wielkim stopniu postawili na funkcje filmowe, że olano fotografię. Nie potrzebuję wykrywania oczu zwierząt ani 8K. Za to by się przydała stabilizacja matrycy.
Czy są przejściówki do podpinania Nikkorów F (z silnikami, AF-S) do Canona R z dobrze działającym AF?
3500 usd - jesli to Prawda - to byloby ok 3000 eu +-10% , czego bym sobie w najgorszym wypadku zyczyl.
jesli byloby mniej , to duza buska dla canona.
jesli chodzi o mozliwosci tego aparatu , to sa wieksze niz potrzeba.
wystarcza migawka , przyslona , iso , odleglosc by moc robic zdjecia.
IBIS znakomicie poprawia rozdzielczosc obrazowania przy fotografii z reki wiec za to duzy plus, ze Canon wreszcie to zrozumial.
wlasaciwie wystarczylby mi spokojnie c5mk2 z matryca R
Ale wirtualna premiera tego aparatu nastapila przed miesiacem , wiec wirtualnie ten aparat juz mam - czyli w wyobrazni . Nie jest mi wiecej potrzebny , tzn dalsze informacje niczego nie wnosza. To zaczyna byc powoli nudnawe , gdyz banka prysla.
przesilenie chyba juz minelo .
Teraz czas na real.
Według doniesień.
Stabilizacja matrycy jest i dobrze współpracuje ze stabilizacją w obiektywach.
Nie wiadomo jednak czy współpracuje tylko ze stabilizacją w obiektywach R czy wszystkich obiektywach które ją mają.
Poruszyłeś dla mnie także ważny problem, nie filmuję i nie widzę powodu płacić/nosić za coraz bardziej rozbudowane funkcje filmowania.
Firma (której nazwę na tym forum się nie wymienia) ma specjalizowany typ aparatu do filmowania, A7Sx i w tym "upycha" tą technologi, pozostałe A7x, A7Rx mają ją w ograniczonym zakresie.
Canon widać przyjął inną strategię.
Ciekawe jaka będzie odpowiedź na filmowe funkcje R5 w oczekiwanym/zapowiadanym A7S3
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-03-2020 o 17:24
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Z tym nie płaceniem za funkcje filmowe to jak zwykle półprawdy. Projektowanie swoje kosztuje i nie ma nic za darmo. A trzeba to sprzedać. Jak powiększa się rynek sprzedaży poprzez dodatkowe funkcjonalności to można lepiej kalkulować cenę. Ogólnie wcale nie jest tak że aparat be funkcji filmowych byłby tańszy - mogło by być wręcz przeciwnie.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-03-2020 o 20:40
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
U nas 16K jak nic. Oby kastrat r6 był bez ficzerów video, mniejsza ilością mpix i był tańszy to będzie git. Serio wierzycie, że nagle po 6 latach zacofania Canon zrobi matrycę gestopixelową godną konkurencji Sony(dxo) ? Bo ja nie.
Dokładnie tak. Byłoby drożej, bo sprzedałoby się znacznie mniej sztuk. Funkcje filmowe przyciągają dodatkowych chętnych na wymianę aparatu i moim zdaniem to nie jest mała grupa (być może większość). Gdybym brał pod uwagę tylko funkcje foto, to nie kupiłbym nowego aparatu, bo to co mam będzie robiło zdjęcia przez następne 5 lat. W video postęp jest znacznie szybszy (rozdzielczości, kodeki, slow-motion) i to właśnie progres funkcji video przekona mnie do zakupu w przyszłości.
Ostatnio edytowane przez sv ; 13-03-2020 o 22:31