Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Akurat większość zawodowych fotografów, których znam - fotografuje Nikonami. Obsługują od lat lokalne gazety oraz serwis MW (Marynarka Wojenna). Z Nikonem byli związani od zawsze jak pamiętam i pisanie o tym, że "zawodowcy wybierają Canona" jest dość słabe na próbę udowodnienia, że Canon jest najlepszy, bo tak nie jest. Starajmy się szanować czytających i nie wciskać im zafałszowanej rzeczywistości (choć to ostanie podobno w modzie jest).
Ale .. z tego nic nie wynika. Ja jestem nikoniarzem, pierwsze 10 plenerów przyjeżdżali prawie sami nikoniarze (ale teraz ekipa jest bardziej róznorodna, choć z przewagą N) i mógłbym napisać, że Nikon jest nr 1. Ale .. wśród moich znajomych, a nie w Polsce, ani nie na świecie.
Nie napisałem tez, że Canon jest najlepszy. Wkładając mi w usta cos czego nie mówiłem mozna wytknąć mi łatwiej fałszywe twierdzenia.
System Canona jest najpopularniejszy. Co jest lepsze? Lepszy aparat z optyką dla fotografa uprawiającego dana dziedzinę foto. Przy czym czasami są równoważne body w systemach dajmy na to C i N.
Nie napisałem, że zawodowcy wybierają Canona, tylko, że większość zawodowców fotografuje Canonami. Niuans. Fotografuje, czyli ma od jakiegoś czasu. Wybiera tzn że dokona zakupu w przyszłości. Zapewne większość fotografujących Canonami wybierze Canony.