Oczywiście należy jeszcze dodać, że matrycowy ma sens tylko w połączeniu z punktem AF. Dlatego podałem tą funkcję z EOS-1D co opisuje powiązanie punktowego z AF bądź nie.
Jeszcze jedno - o ile pamiętam z dokumentacji Canona, to przełączenie w obiektywie z AF na MF de facto zamiast algorytmu matrycowego zastosuje centralnie ważony.
R3 + RF85LDS
Ja tu nie o DXie. Co to za pomiar matrycowy skoro jest powiązany z punktem AF? Matrycowy powinien mierzyć z całego kadru. Po prostu chciałbym to rozdzielić bo tak jest mi wygodniej.
W Canonie pomiar matrycowy nazywa się Pomiar wielosegmentowy (kiedyś też ewaluacyjny). Właśnie cała idea pomiaru wielosegmentowego polega na tym, że aparat próbuje ustalić gdzie jest główny temat w kadrze aby jak najlepiej go naświetlić częściowo ignorując inne elementy które mogą być za jasne lub za ciemne poprzez użycie największej wagi pomiaru dla segmentów w obszarze tematu a ustawiając mniejsze wagi dla pozostałych segmentów. Do ustalenia miejsca głównego tematu niezbędne jest wskazania gdzie jest on w kadrze, a to aparat może ustalić właśnie w powiązaniu z obszarem ustawiania ostrości.
Wyłączenie powiazania pomiaru matrycowego z punktem AF w praktyce zdegradowałoby jego działanie do centralnie ważonego, który z racji konstrukcji sensora jest niczym innym jak też matrycowym tylko że z większymi wagami dla centralnych segmentów a z mniejszymi dla pozostałych. Dlatego w Canonie "odłączenie" punktu pomiaru od punktu AF dokonuje się poprzez zmianę na centralnie ważony, skupiony, lub punktowy w zależności od preferencji fotografującego. Aby bardziej rozdzielić, można ustawić używanie osobnego przycisku dla blokady pomiaru i osobnego przycisku dla AF.
R3 + RF85LDS
W sumie ma to sens. Do większości zastosowań zapewne się sprawdza. Tylko szkoda że nazwa wprowadza w błąd, Przy foceniu ze statywu jest to kłopotliwe.
--- Kolejny post ---
Kolejny kamyczek do ogródka Canona. Migawka elektroniczna ograniczona do 0,5s. W canonie R do 30 sekund.
To są fakty. Dzielę się tym co mi przeszkadza. Nie jestem zaślepiony marką sprzętu.
Nie sądzę. Na elektronicznej? Jeśli się mylę, podpowiedz. Od tego jest forum
https://cam.start.canon/pl/C003/manu...ng-1_0240.html
Czytaj przestroga![]()
rzuciłem okiem na tą instrukcję
"Korzystając z migawki elektronicznej należy zachowywać się odpowiedzialnie i szanować prywatność obiektu oraz jego prawo do wizerunku."
czyli jak focę z mechaniczną migawką to nie muszę się zachowywać odpowiedzialnie i szanować prywatności obiektu i jego prawa do wizerunku? a co jak obiekt jest głuchy?podoba mi się ta instrukcja - ostanio czytałem instrukcję obsługi do elektrycznej piły łancuchowej - niestety w instrukcji nie było ani słowa jak ją używać np. jaki jest właściwy naciąg łańcucha i jak to sprawdzić, ile wlać oleju czy jedno zdanie o technice cięcia - zawierała tylko i wyłącznie przestrogi jak sobie nią czegoś nie obciąć
przestrogi są ważne ale chyba nie o to chodzi w instrukcji obsługi urządzenia
"Zastosowanie mają pewne ograniczenia czasu naświetlania. Czas naświetlania krótszy niż 0,5 sek. nie jest dostępny"
to krótszy czy dłuższy? bo się zgubiłemw temacie - proponuję rozstrzygnąć problem doświadczalnie - ustawić na korpusie i sprawdzić - choć pewnie i tak sporo użytkowników nie uwierzy w to co wyjdzie
![]()
Ostatnio edytowane przez mirror ; 12-04-2024 o 19:45
EOS 3, 5D, R5