Różne rzeczy się zdarzają. Mnie już kilka razy przychodziło pokazywać w lustrach, od canonów włącznie 6d w górę, że toto ma wykrywanie twarzy na LV i jak to ustawiać. Nie powiem Ci Jacku komu to ostatnio ustawiałemale tylko powiem ze na Twoim plenerze, a przed ostatnio na 6dmk2, obie kobiety i to z dość dużym doświadczeniem fotograficznym. Zauważalnie Kobiety fotografki mniej wagi przykładają do tych wszystkich możliwości aparatów.
Z drugiej strony spotkałem się z gloryfikacją używania trybu manualnego lecz często od słowa do słowa i okazuje się iż niejeden taki osobnik nie ma pojęcia co ma jego aparat, stąd tryb manualny tylko ogarnął bo to wszędzie piszą że jest pro. W takim wypadku nie ciągnę rozmowy bo nie mam więcej pytań.
Od lat spotykam takie osoby, od lat nie spotkałem osoby która używa trybu preselekcji przysłony z trybem AutoISO przy parametrze czasu przejścia 2 razy ogniskowa, wspomagając się korektą EV na LV. Gdy mówię jak używam w takim wypadku aparatów, widzę zawsze u dyskutanta że zwoje mu się gotują, poważnie taki jest realny stan wiedzy.