Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
To, czy mnie stać, czy nie stać, na "lepsze" szkło, jest mało istotne. Jakiego obiektywu bym nie użył, to zależności pomiędzy matrycami pozostaną takie same.

Przesiadłem się z C 80D na C 7D II, i z Tamrona 100-400 na EF 100-400L II. Na matrycy straciłem 4 Mp, a na obiektywie parę procent ogniskowej, więc sumarycznie mam odczuwalną stratę w pikselach obrazu. R5 ma jeszcze mniejszą matrycę (pod względem gęstości), niż 7D II, więc z dotychczasowym obiektywem powiększyłbym stratę, a żeby ją skompensować i może mieć tylko trochę lepiej, niż na pierwszym zestawie, to oprócz korpusu musiałbym jeszcze dokupić co najmniej RF 100-500, a to już jest drugie tyle, co korpus, więc mało zachęcające finansowo. Za sumaryczną cenę R5 + RF 100-500 może lepszym rozwiązaniem jest kupienie lepszego obiektywu EF, ale go po prostu nie ma, bo Canon nie oferuje zooma EF ponad 400 mm ze światłem do f/6,3, a w zbrojeniu się w wielkie, ciężkie i arcydrogie kloce f/2,8, które po podpięciu TC będą miały f/5,6 sensu nie widzę.
Moi koledzy od ptaków chodzą z takimi wielkimi stałkami co ledwo je się da unieść i robią piękne fotki na pełnej klatce.
Jak widać kwestia ceny.
I trudno tą filozofię przypinać do porównywania matryc. Ogólnie - gęstsze matryce nie szumią bardziej. Od dawna.

Może powinieneś pójść jakiś system 4:3 - tam miał byś zdecydowanie lepszy crop bo to prawnie 2 razy mniej niż APS-C.

p,paw