Strona 154 z 196 PierwszyPierwszy ... 54104144152153154155156164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 531 do 1 540 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Czy choćby dali możliwość ustawienia FPSów przy ES - na prawdę to chyba nie wymaga żadnej filozofii...

p,paw
    O tych fps'ach to b.dobry pomysł. Sam o tym myślałem chwilę temu. Nic to, będę musiał poszukac sposobu na przełączanie AF-MF z poziomu Ronina RS2

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jakie laboratorium? Masz jpg i nie wiesz jaki ma rozmiar w pikselach?
    Tu nie chodzi o wymiary zdjęcia w pikselach, ale zmianę MTF
    R3 + RF85LDS

To innych nie obchodzi. Każdy ma inną szklarnię. Niektórzy lepszą, inni gorszą. Wynikowy plik (rozmiar w px) zależy od użytego obiektywu?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Ursynów

Chodzi o to, że wynikowo pixel-shift nie daje wprost większej ilości szczegółów, gdyż sensele na matrycy nie zmniejszają się. Trochę pomaga to, że przesunięcie niweluje problem z tzw pixel-gap. Do tego zawsze będzie to jakiś wynik całego układu "obiektyw-sensor", chyba, że jest patent na test bez obiektywu.
    R3 + RF85LDS

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Chodzi o to, że wynikowo pixel-shift nie daje wprost większej ilości szczegółów,
    Gdyby nie dawał to by nie miał sensu, a ma (generalnie, skoro w innych aparatach daje to dlaczego niby w Canonie nie?) Większy plik mozna sobie wygenerować w PS albo jeszcze lepiej w Topaz.
    Pixel-shift bywa różnie realizowany, w tym haselku jest na dwa sposoby https://www.benchmark.pl/aktualnosci...e-zdjecia.html
    Oczywiście przyrost detalu z pixel-shift nie jest równy przyrostowi ilości Mpx, ale tak jest zawsze (nawet gdy nie mamy piksel-shift, tylko po prostu gdy sie bierze aparat z gęstszą matrycą).

Do tego zawsze będzie to jakiś wynik całego układu "obiektyw-sensor",
    To jest sprawa oczywista.

Miasto
    Ursynów

Oczywiście przyrost detalu z pixel-shift nie jest równy przyrostowi ilości Mpx
    I to jest właśnie to co pisałem parę postów wyżej, aby w przypadku R5 ten stopień przyrostu zbadano "laboratoryjnie".

Dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi, owszem Pixel-Shift daje wzrost ilości szczegółów ale nie wprost (np 2x mpx = 2x więcej szczegółów) tylko zależnie od metody i w jakimś stopniu - stąd konstrukcja frazy którą użyłem, że "nie daje wprost"
    R3 + RF85LDS

Uzależniony

I to jest właśnie to co pisałem parę postów wyżej, aby w przypadku R5 ten stopień przyrostu zbadano "laboratoryjnie".

Dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi, owszem Pixel-Shift daje wzrost ilości szczegółów ale nie wprost (np 2x mpx = 2x więcej szczegółów) tylko zależnie od metody i w jakimś stopniu - stąd konstrukcja frazy którą użyłem, że "nie daje wprost"
    A kto ma zbadać, wszyscy wymiękli.

To niemożliwe. Po prostu każdy układ obiektyw - matryca da inny wynik. Ba, dany obiektyw da inne rezultaty przy każdej z przysłon, zoom przy każdej z ogniskowych itd. Po prostu będzie przyrost i dlatego się z tego korzysta (gdy potrzeba i gdy można).

Miasto
    Ursynów

To niemożliwe. Po prostu każdy układ obiektyw - matryca da inny wynik.
    Wyobrażam sobie takie badanie bez udziału obiektywu. Coś w rodzaju generatora fal interferencyjnych o znanych częstotliwościach rzutowanych bezpośrednio na matrycę.
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Tak, czy owak, liczy się efekt finalny, i jego porównanie do użycia innej metody ekstrapolacji obrazu.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 154 z 196 PierwszyPierwszy ... 54104144152153154155156164 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów