Canon EOS R5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nozanu
    Uzależniony
    • 2010
    • 656

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez szandor
    W sieci jest coraz więcej głosów krytykujących 1.5.
    Tu podany jest sposób na powrót do oprogramowania 1.4:
    https://www.canonrumors.com/this-is-...-canon-camera/

Czekam na poprawkę 1.6.

--- Kolejny post ---

a tu jest link do wersji 1.4
    https://hk.canon/en/support/0400691702?model=4147C
    W R6 też jest jakby trudniej po 1.5. Próbuję to rozkminić, wciśnięcie dżoja powoduje że AF porzuca śledzenie twarzy i automatycznie wynajduje sobie inny obiekt. Powtórne wciśnięcie i AF wraca z powrotem na twarz.
    W trybie LV pojawia się teraz często komunikat "śledzenie twarzy wyłączone" chociaż niczego nie wyłączałem i to mnie najbardziej irytuje w trybie filmowym bo mnogość opcji za bardzo angażuje przy kręceniu filmu.
    A może to jeszcze mi "mgła mózgowa" nie opadła.
    Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025. Powód: błąd ort. próbuję

Komentarz

• robertskc7
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1513

Zamieszczone przez pawel.guraj
      Hej.
      Macie już może 1.5 na swoich R5.

Po tych kilku tygodniach muszę powiedzieć, że nie lubię tego co zrobili z AF w kontekście rozpoznawania obiektów. O ile AF "targetowany" czyli z wykrywaniem oczu, zwierząt czy samochodów sportowych jest super, to moim zdaniem śledzenie obiektów nie-specyfikcznych znacznie się pogorszyło. Moja R5-ka obecnie ma tendencje do gubienia obiektów, szczególnie tych mniejszych. Trochę mnie to złości, bo teraz działa to niestety podobnie do tego co było w A7R4.

p,paw
      Hej możesz rozwinąć kwestię obiektów? bo rozumiem, że robisz w servo z wykrywaniem twarzy/oka i AF gubi/ucieka z obiektu po chwili i szuka nei wiadomo czego. r6 tak ma zwykła Rka trzyma dużo dłużej ale też gubiła. Rozumiem, że w 1.5 robi to jeszcze szybciej? Co masz na myśli przez obiekt?
      ja foce niemal 100% ludzi widzisz poprawę śledzenia w przypadku ludzi/oka ?
      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• pawel.guraj
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1283

Zamieszczone przez robertskc7
        Hej możesz rozwinąć kwestię obiektów? bo rozumiem, że robisz w servo z wykrywaniem twarzy/oka i AF gubi/ucieka z obiektu po chwili i szuka nei wiadomo czego. r6 tak ma zwykła Rka trzyma dużo dłużej ale też gubiła. Rozumiem, że w 1.5 robi to jeszcze szybciej? Co masz na myśli przez obiekt?
        ja foce niemal 100% ludzi widzisz poprawę śledzenia w przypadku ludzi/oka ?
        W moim wypadku obiekty to samoloty i pociągi. Nie focę ludzi ani zwierząt, więc ta cześć AF'a mnie nie interesuje.
        Moja teoria jest taka, ze przy ulepszaniu AF dla obiektów specyficznych (ludzie, zwierzęta, samochody) stracili zdolności porządnego śledzenia obiektów "innych". Może za mało pamięci na AI, może za mało treningu nowego algorytmu...

p,paw
        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1513

W moim wypadku obiekty to samoloty i pociągi. Nie focę ludzi ani zwierząt, więc ta cześć AF'a mnie nie interesuje.
          Moja teoria jest taka, ze przy ulepszaniu AF dla obiektów specyficznych (ludzie, zwierzęta, samochody) stracili zdolności porządnego śledzenia obiektów "innych". Może za mało pamięci na AI, może za mało treningu nowego algorytmu...

p,paw
          Dzięki.
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• pawel.guraj
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1283

Dzisiaj odważyłem się cofnąć fw do 1.4.0. W wypadku śledzenia obiektów ogólnych (nie ludzie, zwierzęta) różnica na korzyść 1.4.0 jest gigantyczna. Nie chodzi o samo działanie AF a zdolność rozpoznania i utrzymania punktu AF na obiekcie...

p,paw
            https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• szandor
              Uzależniony
              • 2005
              • 624

Dzisiaj odważyłem się cofnąć fw do 1.4.0. W wypadku śledzenia obiektów ogólnych (nie ludzie, zwierzęta) różnica na korzyść 1.4.0 jest gigantyczna. Nie chodzi o samo działanie AF a zdolność rozpoznania i utrzymania punktu AF na obiekcie...

p,paw
              Ponieważ jutro lecę do Meksyku bałem się grzebać w fw, ale Twój post mnie zdopingował, odważyłem się i wróciłem do 1.4.0 i ..... puszka działa. Dzięki za wsparcie.
              Testował będę na miejscu.

Janusz
              Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
              R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• parman
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 45

Zamieszczone przez szandor
                Ponieważ jutro lecę do Meksyku bałem się grzebać w fw, ale Twój post mnie zdopingował, odważyłem się i wróciłem do 1.4.0 i ..... puszka działa. Dzięki za wsparcie.
                Testował będę na miejscu.

Janusz
                Czekamy na fotorelację z pobytu .
                Co do zmiany firmware: którą metodę wybrałeś - z jedną czy dwoma kartami?
                Ostatnio edytowany przez parman; 47972.
                Canon R5, Canon RF 24-105/4, grip Canon BG-R 10.

Komentarz

• pawel.guraj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1283

Zamieszczone przez parman
                  Czekamy na fotorelację z pobytu .
                  Co do zmiany firmware: którą metodę wybrałeś - z jedną czy dwoma kartami?
                  Dwie karty - jedna z FW 1.4.0 a druga z 1.5.0 - podmiana po wykonaniu pierwszego kroku.

p,paw

Komentarz

• szandor
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 624

Ja również użyłem 2 kart.
                    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• pawel.guraj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1283

Dzisiaj jeszcze w ramach testów wróciłem do 1.5.0 i trochę się tym wszystkim pobawiłem.

Wydaje mi się, że trochę też bardziej zrozumiałem ten cały system. Chyba nieco nad wyrost zakładałem, że idea działania AF "kontekstowego" w Canonie działa jakoś tak podobnie jak działo to w Sony. Okazuje się, że jednak jest zdecydowanie inaczej. Sony działało tak, że trzymało się obiektu który mu się pokazało przy pomocy znacznika AF i śledziło go już zupełnie nieczalenize od tego co się działo. Do tego, żeby znalazł obiekt sam na ramce trzeba było wykonać dodatkową operację. Canon jest ewidentnie nastawiony na samoczynne wykrywanie obiektów typu człowiek, zwierzę, samochód (1.5.0) i preferuje znajdowanie takich obiektów. "Pokazywanie" obiektu można osiągnąć poprzez zmianę ustawienia początkowego punktu trybu "Tracking" z AUTO na wybór konkretnego punktu (wtedy jednak tracimy możliwość znajdywania twarzy/zwierząt/oczu na całej klatce). Inny sposób to podpięcie na przykład pod AF-ON trybu "Eye detect" (?!?!?) i wtedy wciśnięcie go powoduje śledzenie obiektu pod bieżącym wskaźnikiem AF.

Wyłączenie też preferencji znajdowania obiektów (ustawienie na None) powoduje, że aparat chętniej śledzi bieżący obiekt. Włączenie tej opcji na Human, Animal, Vehicle powoduje że AF ma tendencje do przepinania się ze śledzonego obiektu na twarze lub coś co jak twarze wygląda.

p,paw

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4090

U mnie domyślny tryb AF to single servo, po wciśnięciu AF-ON aktywuje eye af.
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Ketchup
                          Bywalec
                          • 2021
                          • 157

Dzisiaj jeszcze w ramach testów wróciłem do 1.5.0 i trochę się tym wszystkim pobawiłem.

Wydaje mi się, że trochę też bardziej zrozumiałem ten cały system. Chyba nieco nad wyrost zakładałem, że idea działania AF "kontekstowego" w Canonie działa jakoś tak podobnie jak działo to w Sony. Okazuje się, że jednak jest zdecydowanie inaczej. Sony działało tak, że trzymało się obiektu który mu się pokazało przy pomocy znacznika AF i śledziło go już zupełnie nieczalenize od tego co się działo. Do tego, żeby znalazł obiekt sam na ramce trzeba było wykonać dodatkową operację. Canon jest ewidentnie nastawiony na samoczynne wykrywanie obiektów typu człowiek, zwierzę, samochód (1.5.0) i preferuje znajdowanie takich obiektów. "Pokazywanie" obiektu można osiągnąć poprzez zmianę ustawienia początkowego punktu trybu "Tracking" z AUTO na wybór konkretnego punktu (wtedy jednak tracimy możliwość znajdywania twarzy/zwierząt/oczu na całej klatce). Inny sposób to podpięcie na przykład pod AF-ON trybu "Eye detect" (?!?!?) i wtedy wciśnięcie go powoduje śledzenie obiektu pod bieżącym wskaźnikiem AF.

Wyłączenie też preferencji znajdowania obiektów (ustawienie na None) powoduje, że aparat chętniej śledzi bieżący obiekt. Włączenie tej opcji na Human, Animal, Vehicle powoduje że AF ma tendencje do przepinania się ze śledzonego obiektu na twarze lub coś co jak twarze wygląda.

p,paw
                          I jak wróciłeś na stałe do 1.4 czy zostałeś na 1.5 ? Sam się zastanawiam bo od premiery 1.5 siedzę na nim ale coś mam czasami dziwne odczucie że robiąc sport typu koszykówka czy piłka nożna więcej walczę z AF. Tzn. mam na jakiegoś zawodnika twarz i następuję mijanka z innym - w tym momencie AF już dalej go nie śledzi tylko szuka celu - nastawy 1-4 zachowania AF (czułości i szybkości) nic nie pomagają. Zaczynam się zastanawiać czy to nie objaw właśnie 1.5 wersji.

Komentarz

• pawel.guraj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 1283

Zamieszczone przez Ketchup
                            I jak wróciłeś na stałe do 1.4 czy zostałeś na 1.5 ? Sam się zastanawiam bo od premiery 1.5 siedzę na nim ale coś mam czasami dziwne odczucie że robiąc sport typu koszykówka czy piłka nożna więcej walczę z AF. Tzn. mam na jakiegoś zawodnika twarz i następuję mijanka z innym - w tym momencie AF już dalej go nie śledzi tylko szuka celu - nastawy 1-4 zachowania AF (czułości i szybkości) nic nie pomagają. Zaczynam się zastanawiać czy to nie objaw właśnie 1.5 wersji.
                            Jestem obecnie na 1.5 ale praktycznie przestałem używać trackingu. W zasadzie do wszystkich motywów używam teraz AF rozszerzonego punktowego i tylko go sobie palcem przesuwam jak muszę zmienić punkt na klatce. Do samolotów i pociągów tackingu w wersji 1.5 używać moim zdaniem się nie da. Ludzi nie fotografuję, więc tu cieżko coś powiedzieć.

Paweł.

Komentarz

• Ketchup
                              Bywalec
                              • 2021
                              • 157

Na samolotach 1.5 nie miałem ale na Bielikach w sumie jak się teraz zastanowić to się sprawdził przy pojedynczych akcjach jak było kilka ptasiorów na raz to skakał. Rozumiem z Twoich testów że jak dam na ogólne wykrywanie a nie (zwierzaki/ludzie/samochody) to powinno być lepiej ?

Komentarz

• pawel.guraj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 1283

Zamieszczone przez Ketchup
                                Na samolotach 1.5 nie miałem ale na Bielikach w sumie jak się teraz zastanowić to się sprawdził przy pojedynczych akcjach jak było kilka ptasiorów na raz to skakał. Rozumiem z Twoich testów że jak dam na ogólne wykrywanie a nie (zwierzaki/ludzie/samochody) to powinno być lepiej ?
                                To pytanie co chcesz śledzić. Jak ptaki to lepiej ustawić na animal. Jak samoloty to bez preferencji - ale moim zdaniem w 1.5.0 to ogólne śledzenie jest zupełnie do ****. Sprawuje się gorzej niż w A7RIV a chyba nawet gorzej niż w A7RIII.
                                Moim zdaniem w 1.5.0 wytrenowali lepiej AI na ludzi, zwierzęta i samochody sportowe ale zabrakło "miejsca" na rozsądne śledzenie pozostałych obiektów.

p,paw
                                Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.

Komentarz

Pracuję...