Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Dopowiem tylko, że nawet jeśli używasz zwykłego RAWa nie cRAWa to drobne różnice w wielkości plików występują w zależności od tego co dane zdjęcie przedstawia (przynajmniej ja mam taką obserwacje z Rki) co oczywiście wpływa na orientacyjny licznik ile się jeszcze zdjęć na karcie zmieści.
    Nawet nie drobne, a znaczące. Wystarczy użyć innego ISO. Przed chwilą zrobiłem test - takie samo ujęcie, pierwsze na ISO 100, a drugie na ISO 12800. Pierwszy plik RAW ma rozmiar 27,7MB, a drugi 39,5MB.
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tmielcarz Zobacz posta
    Nawet nie drobne, a znaczące. Wystarczy użyć innego ISO. Przed chwilą zrobiłem test - takie samo ujęcie, pierwsze na ISO 100, a drugie na ISO 12800. Pierwszy plik RAW ma rozmiar 27,7MB, a drugi 39,5MB.
    Dla mnie właśnie to te drobne , grube są przy cRAW gdzie można mieć rozrzut jaki tu kolega cytował od 7 do 35 MB

Bywalec
    Miasto
    far far away

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Dla mnie właśnie to te drobne , grube są przy cRAW gdzie można mieć rozrzut jaki tu kolega cytował od 7 do 35 MB
    Powiem Ci za pierwszym razem przyprawiło mnie to o palpitację serca i nerwowe sprawdzanie czy na backup sd mam pliki całe .

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Żadne ze szkieł RF nie posiada mechanizmu parkowania IS - to znaczy że jeżeli szkło jest luzem lub na wyłączonym body to IS lata w środku jak mu się podoba. W 100-500 jest to widoczne wyjątkowo mocno, bo tam IS posiada bardzo duży zakres ruchu.
    Dokładnie tak samo jest z IS w body.

p,paw
    Ciekawe jak szybko zaczną trafiać do serwisów rozklekotane RF szkła . Czyli jak dobrze zrozumiałem na kundelkach typu moja Sigma 60-600 nie tłucze się to cały czas i zawsze mogę przełączyć na szkle dedykowanym "dynksem" ?
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 09-08-2021 o 16:50

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    ...na kundelkach typu moja Sigma 60-600 nie tłucze się to cały czas i zawsze mogę przełączyć na szkle dedykowanym "dynksem" ?
    Na moim kundelku 60-600 + R tłucze się cały czas, dopóki włączony jest aparat lub stabilizacja w obiektywie. Kiedyś już pisałem, że nie brzmi to dobrze, nauczyłem się wyłączać aparat lub robić zdjęcia bez stabilizacji. Opcja "usypiania" aparatu przypisana do wolnego przycisku nie sprawdziła się ponieważ w trakcie marszu dosyć często wybudzał się. Po ok. roku użytkowania mój obiektyw był już w serwisie na wymianie płyty głównej, oczywiście nie wiem czy to bezpośredni skutek ciągle pracującej stabilizacji...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Powiem Ci za pierwszym razem przyprawiło mnie to o palpitację serca i nerwowe sprawdzanie czy na backup sd mam pliki całe .

Ciekawe jak szybko zaczną trafiać do serwisów rozklekotane RF szkła . Czyli jak dobrze zrozumiałem na kundelkach typu moja Sigma 60-600 nie tłucze się to cały czas i zawsze mogę przełączyć na szkle dedykowanym "dynksem" ?
    Canon twierdzi, że to tak ma być - nawet w instrukcji obsługi jest akapit o tym, że w srodku coś może się tłuc i to jest normalne.

Nie wiem jak jest w Sigmie, ale w RF wyłączenie przełącznika IS wcale go nie wyłącza - w związku z tym, że nie ma mechanizmu parkowania to w takiej pozycji on dalej działa tylko po prostu jest centalnie usztywniony.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Uprawnienia umieszczania postów