Powiem Ci za pierwszym razem przyprawiło mnie to o palpitację serca i nerwowe sprawdzanie czy na backup sd mam pliki całe.
Ciekawe jak szybko zaczną trafiać do serwisów rozklekotane RF szkła. Czyli jak dobrze zrozumiałem na kundelkach typu moja Sigma 60-600 nie tłucze się to cały czas i zawsze mogę przełączyć na szkle dedykowanym "dynksem" ?
Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 09-08-2021 o 16:50
Na moim kundelku 60-600 + R tłucze się cały czas, dopóki włączony jest aparat lub stabilizacja w obiektywie. Kiedyś już pisałem, że nie brzmi to dobrze, nauczyłem się wyłączać aparat lub robić zdjęcia bez stabilizacji. Opcja "usypiania" aparatu przypisana do wolnego przycisku nie sprawdziła się ponieważ w trakcie marszu dosyć często wybudzał się. Po ok. roku użytkowania mój obiektyw był już w serwisie na wymianie płyty głównej, oczywiście nie wiem czy to bezpośredni skutek ciągle pracującej stabilizacji...
Canon twierdzi, że to tak ma być - nawet w instrukcji obsługi jest akapit o tym, że w srodku coś może się tłuc i to jest normalne.
Nie wiem jak jest w Sigmie, ale w RF wyłączenie przełącznika IS wcale go nie wyłącza - w związku z tym, że nie ma mechanizmu parkowania to w takiej pozycji on dalej działa tylko po prostu jest centalnie usztywniony.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork