Jeśli rawy mają od 7 do 35MB, to tak będzie. System nie wie co bedziesz focił, więc pokazuje jakąś średnią. Ciemne fotki nieba lepiej się kompresują bo jest co ściskać.
Jeśli rawy mają od 7 do 35MB, to tak będzie. System nie wie co bedziesz focił, więc pokazuje jakąś średnią. Ciemne fotki nieba lepiej się kompresują bo jest co ściskać.
Dopowiem tylko, że nawet jeśli używasz zwykłego RAWa nie cRAWa to drobne różnice w wielkości plików występują w zależności od tego co dane zdjęcie przedstawia (przynajmniej ja mam taką obserwacje z Rki) co oczywiście wpływa na orientacyjny licznik ile się jeszcze zdjęć na karcie zmieści.
Craw używam i może dlatego w Nikonie Z6 nie odczuwałem bo tam RAW .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A odczuwacie jakąś stratę jakości przy craw-ie?
Miłego dniamoja www
Na razie zrobiłem 4000 zdjęć w craw i nie widzę straty ale niedawno z Nikona przeszedłem i trochę obrazek mi nie pasuje ogólnie - muszę się przyzwyczaić.
Miłego dniamoja www
Trochę poczytałem, trochę poroboiłem doświadczeń.
W serii R i obiektywach RF jest tak, że IS w jest włączony zawsze kiedy jest włączone zasilanie body.
Ostatniecznie wyglada na to, że w trybie ECO aparat przechodzi w standby po jakieś tam minucie i wtedy wszystko się wyłącza.
p,paw
Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 09-08-2021 o 08:49
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Zauważyłem, że po podpięciu Sigmy 12-24 ART zakładka dotycząca stabilizacji znika z menu. Po zmianie szkła pojawia się ale już jest wyłączona, pomimo że wcześniej była on. Dziwiłem się, czemu mi się sama stabilizacja wyłącza, dopiero przypadkiem odkryłem, że sprawcą jest sigma. Zauważył ktoś coś podobnego?