Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Z patentów Canona wynikało, że całe to opóźnienie z wprowadzeniem IBIS miało źródło w trudności w pożenieniu ze sobą IBIS i IS w jakiś tam wydumany sposób.
    Canon mozolił się z tym, myślę, z powodu sprzęgnięcia szkieł EF z tym IBIS. W bagnecie RF juz wszystkie informacje przepływają jak trzeba.

Wydaje mi się, że będzie różnica w efektywności IS+IBIS w RF i EF ale nie taka, że nie ma żadnego zysku na szkle EF z IS.
    Swoją drogą IS w szkłach RF to już wysoka liga nawet w tanim R24-105L.
    Zarówno obiektyw IS jak i body IBIS mają swoje (niezależne) czujniki ruchu sterujące pracą (swojej) stabilizacji.

W Sony body i obiektyw "dogadują się" jakie ruchy stabilizuje obiektyw a jakie body tak aby się nie dublować.
    Taka współpraca wymaga jednak wbudowanej możliwości w obiektywie której chyba nie ma w IS obiektywów lustrzankowych Canona jako że nie była planowana IBIS w lustrzankach Canona.

Istniej oczywiście możliwość pracy szeregowej, IS robi niezależnie swoje a body "wiedząc" jaki podpięty obiektyw i jak pracuje IS tego obiektywu odpowiedni poprawia/ulepsza stabilizację.
    To trudne i wymagałoby wpisywanie info o obiektywach IS do body.

Myślę że będzie tak :
    - gdy podpięty obiektyw RF z IS to pełna współpraca IBIS+IS
    - gdy podpięty obiektyw EF z IS to albo tylko IS (gdy długa ogniskowa) albo tylko IBIS (gdy krótkoogniskowy)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 16-02-2020 o 22:26
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów